Μόλις τέσσερα στρέμματα αρκούν για την αδειοδότηση καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης με το φυτό Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, αρκεί ο αιτών να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή να μην τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.
Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και με το οποίο απαγορεύεται η συλλογή και επεξεργασία οποιουδήποτε άλλου φυτού κάνναβης.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, παρουσιάστηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τους υπουργούς Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Οι υπουργοί παρατηρώντας τη σημαντική θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα για το θέμα, δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές για την οικονομία ενώ σημείωσαν επίσης πως παρέχονται θεραπευτικές δυνατότητες στους ασθενείς.
Η ρύθμιση αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». “Αξίζει να εξετάσουμε και τις οικονομικές διαστάσεις μιας τέτοιας υπόθεσης, αλλά και να ακούσουμε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή, καθώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα φιλικό την κάνναβη” δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου “Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης”, προβλέπονται τα εξής:
- Η καλλιέργεια αφορά το φυτό Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%.
- Η έκταση στην οποία θα παράγεται το προϊόν, θα πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι χώροι καλλιέργειας, μεταποίησης και οι υποστηρικτικοί χώροι (διάδρομοι, υπόστεγα, χώροι αποθήκευσης και φόρτωσης).
- Δικαίωμα παραγωγής έχουν όσοι δεν έχουν καταδικαστεί για κακούργημα, ούτε τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.
- Η έγκριση είναι αμεταβίβαστη και αποκλείεται η ανάθεση ή παραχώρηση.
- Η καλλιέργεια είναι κλειστή και οι προϋποθέσεις φύλαξης θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
- Στοχος είναι η παραγωγή τελικού προϊοντος, το οποίο θα πρέπει να φέρει την έγκριση του ΕΟΦ. Η εξαγωγή των τελικών προϊόντων θα γίνονται μόνο από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης συνοδευόμενα από τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:
α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ,εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης οι οποίες, όμως, χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από από ασθενείς στην Ελλάδα.
β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλιζοντας τον καταλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.
γ) προώθησης επενδυντικών πρωτοβουλιών, και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προΪόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιόντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χωρας.
δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.
ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.