Τι συμβαίνει όταν δυσκολεύεστε να λυγίσετε κάποιο δάκτυλο – Τρόποι αντιμετώπισης

Ένα νόσημα το οποίο ταλαιπωρεί τους ενήλικες σε κάποια φάση της ζωής τους είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή trigger finger.

Οι ασθενείς δυσκολεύονται να λυγίσουν το πάσχον δάκτυλο με συνέπεια να δυσκολεύονται να εκτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες τους.

Το εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι μία επώδυνη συνδρομή που ανήκει στις «Στενωτικές Τενοντοελυτρίτιδες».

Συχνότερα προσβάλλει τον παράμεσο, τον αντίχειρα, και τον μέσο δάκτυλο μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα η άλλες τενοντίτιδες.

Οφείλεται σε μικροτραυματισμούς της παλάμης από την παρατεταμένη χρήση εργαλείων, τα οποία προκαλούν μία φλεγμονώδη πάθηση και στένωση του στομίου του δαχτυλικού ελύτρου.

Ο καμπτήρας τένοντας κατά τη δίοδο του από το στενεμένο και φλεγμένων κεντρικό στόμιο του ελύτρου αντιδρά και διογκώνεται δημιουργώντας ένα ψηλαφητό ογκίδιο στην παλάμη, επώδυνο στην πίεση. Κατά την κάμψη του δαχτύλου που γίνεται από τους ισχυρούς καμπτήρες των δαχτύλων, εύκολα υπερνικάτε η στένωση του ελύτρου.

Στην έκταση του δαχτύλου, η οποία γίνεται από την δράση των αδύναμων τενόντων μυών, δυσκολεύεται η διέλευση της διόγκωσης από το στόμιο του ελύτρου και προκαλεί πόνο και εκτίναξη του δαχτύλου.

Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δαχτύλου συνίσταται στην χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, στην τοπική διήθηση της περιοχής με κορτικοστεροειδή και στην ακινητοποίηση.

Σε επίμονες καταστάσεις συνίσταται η χειρουργική διάνοιξη του στομίου του δαχτυλικού ελύτρου υπό τοπική αναισθησία με μικρή τομή και άριστα αποτελέσματα.

Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του. Μετά το χειρουργείο δεν απαιτείται ακινητοποίηση. Η διάρκεια αποκατάστασης είναι περίπου δυο με τρεις εβδομάδες.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ