Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι οι βασικές πρωτεΐνες του Πάρκινσον μπορούν να εξαπλωθούν από τον γαστρεντερικό σωλήνα στον εγκέφαλο.
Ερευνητές του Johns Hopkins Medicine αναφέρουν ότι έχουν βρει πρόσθετες ενδείξεις ότι το Πάρκινσον προέρχεται από κύτταρα στο έντερο και ταξιδεύει επάνω, από τους νευρώνες του σώματος στον εγκέφαλο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron και προσφέρει ένα νέο ακριβέστερο μοντέλο, για να δοκιμαστούν θεραπείες, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την πρόοδο της νόσου.
“Αυτά τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις για τον ρόλο του εντέρου στο Πάρκινσον και γίνονται η βάση για να μελετήσουμε την εξέλιξη της νόσου από την αρχή”, λέει ο Ted Dawson, MD, Ph.D., διευθυντής του Ινστιτούτου Cells Engineering του Johns Hopkins, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Το έντερο αποκαλείται και δεύτερος εγκέφαλος, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση εξηγεί τη νέα άμεση συσχέτιση.
Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης, στα κύτταρα του εγκεφάλου. Όταν όλο και περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες αρχίζουν να συσσωρεύονται, προκαλούν τον θάνατο των νευρικών ιστών, αφήνοντας πίσω τους μεγάλους όγκους νεκρών εγκεφαλικών ουσιών, γνωστά ως Lewy. Όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν, βλάπτουν την ικανότητα ενός ατόμου να κινηθεί, να σκεφθεί ή να διαχειριστεί συναισθήματα.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ο τρόπος, με τον οποίο η άλφα-συνουκλεΐνη εξαπλώνεται στους εγκεφάλους των ποντικών, αλλά και τα συμπτώματα των ζώων, αντικατοπτρίζουν πιστά τη νόσο στους ανθρώπους.