Βλέπω τι φοράς, ξέρω τι νιώθεις

Πέρα από τους κομψούς συνδυασμούς που μας ομορφαίνουν, τα ρούχα μπορούν να δείχνουν και τα συναισθήματά μας. Η Beatrice Sangster-Bullers, απόφοιτος του Central Saint Martins ενσωμάτωσε σε ρούχα τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να φαίνεται τι νιώθει εκείνος που τα φορά.

Στην κολεξιόν της, με επωνυμία «The Order of Singularity», η σχεδιάστρια συνδυάζει τεχνολογία AI με έξυπνα υλικά, για να δημιουργήσει ενδύματα, τα οποία διαθέτουν «συναισθηματική νοημοσύνη».

Αισθητήρες, ενσωματωμένοι στα ενδύματα, χρησιμοποιούν αλγόριθμους, για να χαρτογραφήσουν τη διανοητική/συναισθηματική κατάσταση αυτού που τα φορά. Ο οποίος, στη συνέχεια, μπορεί να επιλέξει την εικόνα που θα προβάλει στο ένδυμα, ανάλογα με το θυμικό του, γεγονός που του επιτρέπει να μεταδώσει, οπτικά, στην επιφάνεια του ενδύματός του, τα συναισθήματά του.

Η απόφοιτος του Central Saint Martins βάσισε την κολεξιόν της στην έννοια της «technological singularity», της «τεχνολογικής μοναδικότητας». Της θεωρίας, δηλαδή, ότι κάποια μέρα τον άνθρωπο θα υπερκεράσουν μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την απόφοιτο, η κολεξιόν εκφράζει ανησυχία για την πρόοδο της τεχνολογίας και αποσκοπεί να συμβολίσει το τι σημαίνει να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας, σε μια κοινωνία που αλλάζει ταχύτατα.

«Η κολεξιόν βασίζεται στην ιδέα ότι τα ενδύματα μπορεί να είναι προγραμματιζόμενη ύλη, που σκέφτεται όπως σκεφτόμαστε εμείς, και μπορεί να ζει και να αισθάνεται όπως εμείς. Στην ιδέα του να ξανασκεφτούμε την ανθρώπινη κατάσταση στον σύγχρονο κόσμο» εξηγεί η σχεδιάστρια μόδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ