ΥΓΕΙΑ: 1η Ημερίδα Γυναικείας Αναπαραγωγικής Χειρουργικής

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα γυναικείας αναπαραγωγικής χειρουργικής, που διοργάνωσε το Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Γυναικείας Αναπαραγωγής του ΥΓΕΙΑ. Διακεκριμένοι επιστήμονες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους επί του θέματος και ανέπτυξαν όλα τα νεότερα δεδομένα του κλάδου της γυναικείας αναπαραγωγικής χειρουργικής.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκε η αλματώδης εξέλιξη στον τομέα της ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία έχει επαναπροσδιορίσει τη σημασία της χειρουργικής προσέγγισης για την αποκατάσταση, αλλά και διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Παρουσιάστηκαν οι παράγοντες, που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα, στις οποίες εφαρμόζεται η κατάλληλη ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεσματικά, όπως, η ανεξήγητη στειρότητα, ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας, υδροσάλπιγγες, λύση συμφύσεων, πλαστική σαλπίγγων, ovarian drilling πολυκυστικές ωοθήκες αλλά και ως συμπλήρωμα στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) βελτιώνοντας τα ποσοστά επιτυχίας.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν την υστεροσκόπηση, τη λαπαροσκόπηση και πιο πρόσφατα την ρομποτική χειρουργική.

Ο κ. Βασίλης Καπετανάκης, Διευθυντής Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Γυναικείας Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ, τόνισε: «Ο ρόλος της αναπαραγωγικής χειρουργικής έχει αλλάξει, λόγω των βελτιωμένων δυνατοτήτων ενδοσκοπικής χειρουργικής, που προκύπτουν από την καινοτομία, την εξέλιξη των εργαλείων και τη βελτίωση της γνώσης εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών.

Η αναπαραγωγική χειρουργική, σε συνδυασμό με τα γνωστά πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής, αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας, είτε επιτυγχάνοντας αποκατάσταση της γονιμότητας, καθιστώντας δυνατή την ικανότητα αυτόματης σύλληψης, είτε αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στις περιπτώσεις που ενδείκνυται.

Παράλληλα έχει μεγάλο ρόλο και για τη μελλοντική διασφάλιση της γονιμότητας σε γυναίκες, που χρήζουν γυναικολογικής επέμβασης, αλλά δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να τεκνοποιήσουν».

Το Τμήμα Ενδοσκοπικής Γυναικολογικής Αναπαραγωγικής Χειρουργικής του ΥΓΕΙΑ παρέχει στους ασθενείς μια ολιστική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι οι ιατροί του τμήματος έχουν μεγάλη εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία, τόσο στον τομέα της γυναικείας αναπαραγωγής, όσο και στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκοπικά και ρομποτικά), προσφέροντας ολοκληρωμένη θεραπεία, για τη διασφάλιση και για τη διατήρηση της γονιμότητας σε σύνθετες παθολογικές καταστάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ