Πώς μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη

Καθώς ο καρκίνος του προστάτη είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους, η συνειδητοποίηση των παραγόντων κινδύνου είναι σημαντική.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα καρυδιού που παίζει σημαντικό ρόλο στην εκσπερμάτιση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλά άρθρα που υποστηρίζουν ότι η συχνότερη εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Παρόλο που οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να ακούγονται “βαρύγδουποι τίτλοι”, υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που τους επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Eurology, οι άνδρες που εκσπερματίζουν συχνότερα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερματίζουν λιγότερο συχνά.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι μια συνέχεια σε μια μελέτη του 2004, η οποία κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη μπορεί να μειωθεί για τους άνδρες που εκσπερμάτιζαν 21 φορές ή περισσότερο ανά μήνα. Αυτό συγκρίθηκε με άνδρες που εκσπερμάτιζαν μόνο 4-7 φορές το μήνα.

Άλλες μελέτες αποκάλυψαν κάποια αντικρουόμενα στοιχεία. Οι ερευνητές διαφωνούν στο εάν η συχνότερη εκσπερμάτιση κάνει τους άνδρες όλων των ηλικιών λιγότερο πιθανό να πάθουν καρκίνο του προστάτη.

Μία άλλη μελέτη έδειξε, ότι ο συχνός αυνανισμός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μόνο σε άνδρες άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη διαπίστωσαν ότι οι άνδρες 20-49 ετών που εκσπερμάτιζαν συχνότερα ήταν στην πραγματικότητα σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη!

Αντίθετα, μια μελέτη του 2003 από την Αυστραλία έδειξε, ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά, ως νεαροί, είχαν μειωμένο ποσοστό καρκίνου του προστάτη.

Από όλα τα ερευνητικά συμπεράσματα που είναι διαθέσιμα, τα στοιχεία μπορεί να δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της αυξημένης συχνότητας εκσπερμάτισης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, λόγω των ασυνεπών και αντιφατικών συμπερασμάτων, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί, εάν η συχνή εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε άνδρες όλων των ηλικιών.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ