Αυστηρό lockdown για Κάλυμνο, Κορδελιό και Εύοσμο ως την 1η Μαρτίου

Σε αυστηρό lockdown περνούν οι περιοχές στις οποίες αυξήθηκε το ιικό φορτίο και στις οποίες τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και την 1η Μαρτίου. Οι εν λόγω περιοχές είναι η Κάλυμνος, το Κορδελιό και ο Εύοσμος ενώ πολλές άλλες περιοχές εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο του χάρτη. Στο αυξημένο επίπεδο κινδύνου παραμένουν η Αττική, η Εύβοια και η Μύκονος ενώ στο κόκκινο περνούν το Ηράκλειο Κρήτης, η Θάσος, η Κεφαλονιά και όλη η Ηλεία εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας – Κρέσταινας.

Το τοπίο μετά από δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής διαμορφώνεται ως εξής:
“Στο πολύ αυξημένο επίπεδο εντάσσεται από αύριο και μέχρι 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Παραμένουν στο ίδιο αυξημένο επίπεδο Εύβοια (πλην της Σκύρου), Αχαϊα, Μύκονος και Αττική, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο “κόκκινο” εντάσσονται οι δήμοι Κεφαλονιάς, Ηρακλείου Κρήτης, Θάσου και όλη η Ηλεία, εκτός από την περιοχή της Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνας, Αγιάς Λάρισας, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ζίτσας Ιωαννίνων και Νεμέας.

Στο “κόκκινο” παραμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα επιπλέον μέτρα δεν παρατείνονται στους δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Κρήτης, Ζακύνθου, Σπάρτης και Εορδαίας Κοζάνης.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

“Σε πτωτική πορεία ο ρυθμός νέων μολύνσεων και θανάτων στον κόσμο. Η επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μπαίνει σε ύφεση του δεύτερου κύματος.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών έχει σταθεροποιηθεί στις 200 περίπου ανά ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να ξεκινήσει μία μείωση. Εντός του Μαρτίου αναμένουμε ύφεση.

Στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση και ίσως μία μικρή μείωση. Τα μέτρα που ελήφθησαν λογικά θα επιταχύνουν τη μείωση. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε σταθεροποίηση και δεν φαίνεται να χρειάζονται νέα μέτρα.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση βλέπουμε στα άτομα 40-64. Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι που συναντιόμαστε χωρίς μάσκα και για πολλή ώρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να συναντιόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με μάσκα. Να περιοριστούμε στη φούσκα επαφών”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ