Αιμορροΐδες και πρωκτικές ραγάδες – Μπορούν να προστατευθούν οι οδηγοί;

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι εργαζόμενοι, που υποχρεούνται να κάθονται πολλές ώρες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία. Η διαφορά, όμως, είναι ότι δεν είναι τόσο περιορισμένοι, όσο οι επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι δεν μπορούν να σηκωθούν, καν, από τη θέση τους και να μετακινηθούν.

«Οι οδηγοί φορτηγών και ταξί αντιμετωπίζουν μεγάλο εργασιακό άγχος και είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Μια από αυτές είναι η αιμορροϊδοπάθεια. Ο στενός χώρος εργασίας περιορίζει την ικανότητα για ελεύθερη κίνηση και η πολύωρη στασιμότητα στη θέση του οδηγού αυξάνει την πίεση στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της πυέλου. Από την κακή κυκλοφορία του αίματος και τη συγκέντρωσή του στις φλέβες του ορθού, είναι πιθανό οι αιμορροΐδες (που έχουν όλοι οι άνθρωποι) να καταστούν παθολογικές και οι ιστοί που τις συγκρατούν να ερεθιστούν ή να διογκωθούν και να χαλαρώσουν.

Επιπλέον, εάν οι οδηγοί δεν ακολουθούν μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, που είναι συχνό φαινόμενο σε όσους κάνουν μακρινά ταξίδια, οι πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα και επομένως αιμορροϊδοπάθεια αυξάνονται σημαντικά», εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Η αποφυγή της καθιστικής ζωής, όπως και η σωστή διατροφή συστήνονται για την πρόληψη της πάθησης. Έτσι, οι οδηγοί που διανύουν μεγάλες αποστάσεις ή βρίσκονται στο τιμόνι πάνω από δύο ώρες, κινδυνεύουν να προκαλέσουν βλάβη στις αιμορροΐδες τους.

Βέβαια, η αλλαγή επαγγέλματος δεν είναι πάντα επιλογή, όπως, άλλωστε, και η αντικατάσταση του μεταφορικού μέσου για τις μετακινήσεις ή για τα ταξίδια. Οπότε, όσοι πάσχουν από αιμορροΐδες, θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την προστασία τους.

«Θα συμβούλευα τους οδηγούς, είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, να ξυπνούν λίγο νωρίτερα και να προσπαθούν την κένωση του εντέρου πριν από την αναχώρηση για την εργασία τους. Έτσι θα έχουν, αφενός τη δυνατότητα καθαρισμού της περιοχής, αλλά και δεν θα καθυστερούν την αφόδευση, δεδομένου ότι η αναβολή επιβαρύνει την κατάσταση των αιμορροΐδων. Γι’ αυτό, όποτε νοιώθουν την ανάγκη, θα πρέπει να την ικανοποιούν αμέσως. Επίσης, θα πρέπει να κάνουν συχνές στάσεις, για να περπατούν. Τέλος, τα καθίσματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να μην είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή πλαστικό, αλλά από ύφασμα, ώστε να υπάρχει καλός αερισμός», τονίζει ο Δρ. Ξιάρχος.

Οι οδηγοί υποφέρουν συχνά κι από άλλη μια πάθηση, τη ραγάδα δακτυλίου. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες κινδύνου για χρόνια δυσκοιλιότητα, η οποία οδηγεί στην εμφάνισή της. Η ραγάδα προκαλεί πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και ενδεχομένως μικρή αιμορραγία.

Και η ραγάδα δακτυλίου είναι μια συχνή πάθηση, που σχετίζεται ιδιαίτερα με στρεσογόνα επεισόδια, υπερτονία του σφιγκτήρα, που δεν χαλαρώνει για να επιτρέψει το πέρασμα των κοπράνων, τα οποία πιέζουν και σχίζουν τον πρωκτό, προκαλώντας τραύματα ποικίλου βάθους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ