6+1 οφέλη του περιορισμού της καφεΐνης που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Εάν δεν τολμάτε να πείτε τη λέξη decaf, δεν είστε μόνοι. Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία που συνοδεύουν την κατανάλωση του, από έναν ταχύτερο μεταβολισμό έως έναν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο νόσου του Alzheimer. Υπάρχουν όμως και οφέλη από την απαλλαγή από την καφεΐνη.

Μερικά από τα οφέλη περιορισμού της καφεϊνης είναι τα εξής:

1. Λιγότερο άγχος

Αισθάνεστε όλο και πιο ανήσυχοι τελευταία; Μπορεί να φταίει η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης.

Η καφεΐνη προκαλεί μια έκρηξη ενέργειας, για την οποία και την προτιμούν οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια διεγείρει ορισμένες ορμόνες με αποτέλεσμα αύξηση του άγχους, της νευρικότητας, των παλμών της καρδιάς, ακόμη και των κρίσεων πανικού.

Όσοι είναι ήδη επιρρεπείς σε άγχος, μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη κάνει τα συμπτώματά τους πολύ χειρότερα. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης έχει συνδεθεί  με αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης στους εφήβους.

2. Καλύτερος ύπνος

Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ύπνο, προκαλώντας αϋπνία, διακοπτόμενο ύπνο και τελικά υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο, όταν η κατανάλωση καφέ γίνεται λιγότερο από 6 ώρες πριν τον ύπνο.

3. Αποτελεσματικότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Το σώμα μπορεί να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά καλύτερα, όταν καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες καφεΐνης. Οι τανίνες στην καφεΐνη μπορούν ενδεχομένως να αναστέλλουν μέρος της απορρόφησης του ασβεστίου, του σιδήρου και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Ο περιορισμός της καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που από τη διατροφή σας.

4. Πιο υγιή και λευκά δόντια

Είναι γνωστό πως όλα τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη προκαλούν λεκέδες στα δόντια. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο τανινών που βρίσκονται σε αυτά, τα οποία προκαλούν συσσώρευση και αποχρωματισμό του σμάλτου των δοντιών.

5. Ισορροπημένες ορμόνες για τις γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την απαλλαγή από καφεΐνη. Τα ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

6. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο περιορισμός στην κατανάλωση καφεΐνης μπορεί είναι ευεργετικός για την αρτηριακή πίεση. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λόγω της διεγερτικής επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα, ενώ η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης – 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα – έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

7. Ισορροπημένη χημεία του εγκεφάλου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεση. Όλα αυτά τα συνθήματα «Μην μου μιλάτε μέχρι να πάρω τον καφέ μου» βρίσκονται σε κούπες για κάποιον λόγο.

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου και οι ερευνητές συμφωνούν ότι η καφεΐνη πληροί ορισμένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν καφεΐνη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις εθιστικές της ιδιότητες, ενώ οι άνθρωποι που αποφασίζουν να περιορίσουν την καφεΐνη ή να την βγάλουν οριστικά παό την καθημερινότητά τους, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα στέρησης ή προσωρινές αλλαγές στη διάθεση τους.

Πηγή: healthline.com

Δείτε επίσης

Παγκόσμια ημέρα άσθματος: Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας κρίσης άσθματος; (Βίντεο)

καφεΐνη