8 τροφές και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε αν υποφέρετε από αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση η οποία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Προκαλεί πόνο και βλάβες στις αρθρώσεις, στα οστά και σε άλλα μέρη του σώματος ανάλογα με τον τύπο.

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία δεν είναι φλεγμονώδης, είναι η πιο κοινή — αν και υπάρχουν πάνω από 100 τύποι. Στην πραγματικότητα, έως και το 40% των ανδρών και το 47% των γυναικών μπορεί να διαγνωστούν με οστεοαρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους

Εάν έχετε αρθρίτιδα, μια υγιεινή διατροφή και τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

Έρευνες δείχνουν ότι θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων των τροφών υψηλής επεξεργασίας, του κόκκινου κρέατος, των τηγανητών τροφίμων και εκείνων που είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα.

Επιπλέον, παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το επίπεδο δραστηριότητας, το σωματικό βάρος και το κάπνισμα, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της αρθρίτιδας.

Ακολουθούν 8 τροφές και ποτά που καλό είναι να αποφύγετε εάν έχετε αρθρίτιδα.

  1. Πρόσθετα σάκχαρα

Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης ανεξάρτητα από το τι, αλλά ειδικά εάν έχετε αρθρίτιδα. Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε καραμέλες, σόδα, παγωτό και πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο προφανών ειδών όπως η σάλτσα μπάρμπεκιου.

Μια μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα σημείωσε ότι μεταξύ 20 τροφών, η σόδα με ζάχαρη και τα επιδόρπια ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.   Επιπλέον, τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας.

  1. Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα 

Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που αναφέρθηκε παραπάνω διαπίστωσε επίσης ότι το κόκκινο κρέας επιδεινώνει συνήθως τα συμπτώματα ΡΑ. Επιπλέον, μια μελέτη σε 25.630 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για φλεγμονώδη αρθρίτιδα

Αντίθετα, οι φυτικές δίαιτες που αποκλείουν το κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

  1. Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Ορισμένες έρευνες συνδέουν την γλουτένη με αυξημένη φλεγμονή και προτείνουν ότι η χρήση τροφίμων χωρίς γλουτένη μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδα.

Επιπλέον, τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ομοίως, άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό κοιλιοκάκης από τον γενικό πληθυσμό.

  1. Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα είδη όπως το γρήγορο φαγητό, τα δημητριακά πρωινού και τα αρτοσκευάσματα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η έρευνα δείχνει ότι οι δυτικές δίαιτες πλούσιες σε βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΡΑ συμβάλλοντας στη φλεγμονή και σε παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία.

 

Διαβάστε ακόμα:  Ποιες είναι οι μορφές αρθρίτιδας και ποιες οι θεραπείες της σήμερα

  1. Αλκοόλ 

Καθώς το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, οποιοσδήποτε με φλεγμονώδη αρθρίτιδα θα πρέπει να το περιορίσει ή να το αποφύγει.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.  

  1. Ορισμένα φυτικά έλαια 

Οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-6 και χαμηλές σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αυτά τα λίπη είναι απαραίτητα για την υγεία. Ωστόσο, η μη ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 στις περισσότερες δυτικές δίαιτες μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή.   Η μείωση της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια, ενώ η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

  1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι 

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με αρθρίτιδα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιλαμβάνουν γαρίδες, κονσέρβες σούπας, πίτσα, ορισμένα τυριά, επεξεργασμένα κρέατα και πολλά άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης αρθρίτιδα.

  1. Τροφές υψηλές σε AGEs 

Τα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs) επίσης γνωστά και ως γλυκοτοξίνες, είναι χημικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά την διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος με την διαδικασία αυτή να οδηγεί εντέλει σε αλλαγή του σχήματος των κυττάρων αυτών.  Υπάρχουν φυσικά σε άψητα ζωικά τρόφιμα και σχηματίζονται με ορισμένες μεθόδους μαγειρέματος

Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες, ζωικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που τηγανίζονται, ψήνονται, ψήνονται στη σχάρα ή ψήνονται στη σχάρα είναι από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές AGEs . Αυτά περιλαμβάνουν μπέικον, τηγανητή ή ψητή μπριζόλα, ψητό ή τηγανητό κοτόπουλο και ψητά χοτ ντογκ.  Οι τηγανιτές πατάτες, το αμερικανικό τυρί, η μαργαρίνη και η μαγιονέζα είναι επίσης πλούσια σε AGEs.

Όταν τα AGEs συσσωρεύονται σε υψηλές ποσότητες στο σώμα σας, μπορεί να εμφανιστεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Το οξειδωτικό στρες και ο σχηματισμός AGE συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με αρθρίτιδα.  Στην πραγματικότητα, τα άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα AGEs στο σώμα τους από τα άτομα χωρίς αρθρίτιδα. Η συσσώρευση AGE στα οστά και τις αρθρώσεις μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Η αντικατάσταση τροφών υψηλής ηλικίας με θρεπτικά, ολόκληρα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρια μπορεί να μειώσει το συνολικό φορτίο AGE στο σώμα σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα: 

Αρθρίτιδα και σεξ: τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια ενεργή σεξουαλική ζωή

 

 

κόκκινα κρέατααρθρίτιδαγλουτένηουρική αρθρίτιδαπρόσθετα σάκχαρα