Χλαμύδια: Το πρώτο εμβόλιο έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Πολύ κοντά στο πρώτο εμβόλιο για τα χλαμύδια βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα. Η μελέτη είναι στη Φάση 1 και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, δείχνοντας ένα ασφαλές εμβόλιο, που «πυροδοτεί» την παραγωγή αντισωμάτων.

Τα χλαμύδια είναι η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη βακτηριακή λοίμωξη στις αναπτυγμένες χώρες, όμως μέχρι σήμερα έχει αποτύχει η μείωση των περιστατικών διεθνώς, παρά τα διάφορα μέτρα διάγνωσης και πρόληψης, καθώς και τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Γι’ αυτό οι γιατροί αναζητούν νέα «όπλα», με πρώτο ένα εμβόλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έλεν Τζούελ του Ινστιτούτου Statens Serum της Δανίας, έκαναν μια τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμή σε 35 υγιείς γυναίκες. Όπως είπαν, παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις περί αποτελεσματικότητας του εμβολίου με το προσωρινό όνομα CTH522, θα χρειασθούν περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι, όντως, η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύει από τη λοίμωξη με χλαμύδια.

Η νόσος, που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με περίπου 131 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως. Καθώς τρεις στις τέσσερις λοιμώξεις δεν συνοδεύονται από συμπτώματα, πιθανότατα ο αριθμός των περιστατικών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις συμβαίνουν σε εφήβους και νεαρούς ενηλίκους.

Σε περίπου το ένα έκτο των γυναικών η λοίμωξη έχει ως συνέπεια να προκαλεί χρόνους πόνους, ακόμη και υπογονιμότητα ή έκτοπο κύηση. Επιπλέον τα χλαμύδια καθιστούν τους ασθενείς ευάλωτους και σε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ιδίως γονόρροια και ιό HIV. Η λοίμωξη εγκύου με χλαμύδια αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Lancet Infectious Diseases.

χλαμύδιαεμβόλιο