Εμμηνόπαυση: οι αλλαγές στο sex και πώς θα τις αποτρέψεις

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική αλλαγή για τη γυναίκα μετά τα 50, η οποία την επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και πνευματικά σε μεγάλο βαθμό. Αυτονόητα μαζί με την εμμηνόπαυση και όλες αυτές τις αλλαγές έρχονται και αλλαγές στο sex που δεν είναι απαραίτητα ευχάριστες. Τόσο οι αλλαγές στο σώμα, στη λειτουργία του οργανισμού όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο μπορούν να στερήσουν από τη γυναίκα τη χαρά του sex από πάρα πολύ νωρίς. Ας δούμε πού οφείλονται αυτές οι αλλαγές και πώς μπορούν να αποτραπούν. 
 
Πώς αλλάζει το sex μετά την εμμηνόπαυση και πώς μπορείς να αποτρέψεις αυτές τις αλλαγές…
 
Πιθανόν, το sex να μην μοιάζει πια με απόλαυση και αυτό είναι κάτι που εξηγείται επιστημονικά. Τα οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση μειώνονται με αποτέλεσμα οι ιστοί στον κόλπο να λεπταίνουν. Κάπως έτσι, το sex μπορεί να αρχίσει να γίνεται επώδυνο καθώς ταυτόχρονα ξεκινούν και οι διαταραχές λίπανσης του κόλπου. Σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο, η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει ορμονοθεραπεία με τη λήψη οιστρογόνων ενώ ένα λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά κατά την σεξουαλική πράξη.  
 
Άλλες γυναίκες αναφέρουν ότι μετά την εμμηνόπαυση δεν είχαν διάθεση για sex. Οι αλλαγές στις ορμόνες επηρεάζουν τη λίμπιντο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όρεξη για σεξουαλική επαφή. Το καλό sex όμως είναι υγεία, γι’ αυτό προκειμένου να μην παραιτηθείς από τώρα από αυτό, καλό είναι σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σου να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διευκρινίσεις ποιες ορμόνες προκαλούν το πρόβλημα και πώς μπορείς να τις αναπληρώσεις. Παράλληλα, η συζήτηση με έναν ειδικό της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να είναι σωτήρια αν το πρόβλημα δεν είναι οργανικό. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να διαχειριστούν συναισθηματικά αυτή τη νέα φάση στη ζωή τους, με αποτέλεσμα συχνά να είναι σε κατάθλιψη. Ο σύντροφός σου δεν θα έπρεπε να περιμένει απλώς στη γωνία. Μίλα ανοιχτά μαζί του για αυτή τη νέα φάση στη ζωή σου. Το πιο πιθανό είναι να βρείτε μαζί τη λύση ή έστω να προσπαθήσετε. 
 
Τέλος, αρκετές γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν αποκτούν πρόβλημα με τον έλεγχο της κύστης τους. Το γεγονός αυτό τις κάνει να νιώθουν άβολα στη διάρκεια του sex, με αποτέλεσμα να επιλέγουν την αποχή από αυτό. Μια επίσκεψη στον ουρολόγο θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει καθώς σήμερα υπάρχουν σοβαρές λύσεις για τα ζητήματα της ακράτειας. Από ασκήσεις, μέχρι συμβουλές διατροφής και φάρμακα…
εμμηνόπαυσηsex