Χυμός ανανά: Τα εκπληκτικά του οφέλη για την υγεία!

Ο ανανάς αποτελεί κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο, λόγω της εξωτικής γεύσης και μυρωδιάς του. Ο χυμός του έχει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών που περιέχει, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στην διατροφή! 

Ο χυμός του εξωτικού φρούτου είναι πλούσιος σε βιταμίνες C, B6, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, την ανοσία, την επούλωση πληγών, την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση ιστών

Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη από την κατανάλωσή του: 

1. Αντιοξειωτικές ιδιότητες 

Εκτός από το ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, ο χυμός ανανά είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, οι οποίες είναι ευεργετικές ενώσεις που βοηθούν να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση ασταθών ενώσεων γνωστών ως ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα σας και προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

2. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο χυμός ανανά μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών, που σύμφωνα με στοιχεία αποτελούν την αρχή πολλών χρόνιων παθολογικών καταστάσεων. Επίσης, ο ανανάς διαθέτει βρωμελαΐνη. Η βρωμελαΐνη είναι ένας συνδυασμός πρωτεολυτικών ενζύμων που υπάρχουν φυσικά στον ανανά. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, και δρα επιβοηθητικά σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ο χυμός ανανά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το διάστημα ανάρρωσης από μια λοίμωξη. Αυτό οφείλεται στην παρουσία των βιταμινών, αλλά και στην βρωμελαΐνη, η οποία δρα ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωση από λοιμώξεις.

4. Καλύτερη πέψη 

Τα ένζυμα που περιέχονται στον ανανά λειτουργούν σαν πρωτεάσες. Οι πρωτεάσες βοηθούν στην αποδόμηση των πρωτεϊνών σε μικρότερες μονάδες, όπως αμινοξέα και μικρότερα πεπτίδια, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των τροφών.

5. Οφέλη για την καρδιά

Υπάρχουν ενδείξεις πως η βρωμελαΐνη στον ανανά, δρα ευεργετικά στην καρδιά, προασπίζοντας την καλή υγεία της.

6. Αντικαρκινικές ιδιότητες

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες, ο χυμός ανανά ίσως μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη όγκων, να μειώσει το μέγεθός τους ακόμα και να οδηγήσει στον θάνατο καρκινικών κυττάρων. Οι ιδιότητες αυτές μάλλον οφείλονται στην παρουσία της βρωμελαΐνης.

Γενικά, η κατανάλωση ανανά θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός από εκείνους που παρουσιάζουν αλλεργία σε αυτόν. Παρόλα αυτά, αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για πιθανές ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις. Ενδέχεται κάποια ένζυμα που φυσικά περιέχονται στον ανανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε. 

Πηγή: Medical news today

Διαβάστε ακόμη: 6+1 οφέλη του περιορισμού της καφεΐνης που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

5+1 τροφές πριν το σεξ για ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας (εικόνες)

ανανας