Διαδυκτιακό σεξ: Οι 4 κατηγορίες των εφήβων

Οι έφηβοι περνούν αρκετές ώρες online καθημερινά, έχοντας απεριόριστες ευκαιρίες να εξερευνήσουν θέματα σεξ στο Διαδίκτυο. Όμως Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Michigan (MSU) τονίζουν ότι αυτές οι ευκαιρίες “πάνε πακέτο” με μεγάλους κινδύνους. Και για να το αποδείξουν, έκαναν μια μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν, οι σεξουαλικές εμπειρίες στο Διαδίκτυο μπορούν να προβλέψουν εάν οι έφηβοι θα γίνουν θύματα σεξουαλικής επίθεσης έναν χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Journal of Youth and Adolescence, είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που διερευνά τις σεξουαλικές εμπειρίες σε απευθείας σύνδεση, χρησιμοποιώντας μια προσωπική προσέγγιση, που προσδιορίζει συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφορών σε υποομάδες ανθρώπων και δεν βασίζεται σε γενικές παρατηρήσεις σε μια μεγάλη ομάδα.

Αυτή η προσέγγιση επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τις online σεξουαλικές εμπειρίες κοριτσιών – και τις επακόλουθες εμπειρίες τους στην πραγματική ζωή.

“Οι επικίνδυνες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο μεταφράζονται σε κινδύνους και εκτός σύνδεσης”, δήλωσε η Megan Maas, ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο MSU.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 296 κορίτσια ηλικίας από 14 έως 17 ετών, τα οποία ανέφεραν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες εντός και εκτός Διαδικτύου σε διάστημα πέντε ετών.

Επιπλέον τα κορίτσια επισκέπτονταν ένα εργαστήριο κάθε χρόνο για μια συνέντευξη, στην οποία μιλούσαν για τυχόν τραυματικές εμπειρίες που είχαν, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η επίθεση ή η βία, που μπορεί να μην εντοπίζονταν στην έρευνα.

“Με την αξιολόγηση των σεξουαλικών εμπειριών των έφηβων online, χρησιμοποιώντας την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, καταφέραμε να χωρίσουμε τους εφήβους σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες προέβλεπαν την σεξουαλική τους υγεία και την θυματοποίησή τους έναν χρόνο αργότερα”, δήλωσε η Dr Maas.

Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν:

  • Online Inclusive: Αυτοί οι έφηβοι έχουν πολλές πιθανότητες να έχουν αρκετές σεξουαλικές εμπειρίες στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης πορνογραφικού περιεχομένου, chat με ξένους για το σεξ, αποστολής γυμνών φωτογραφιών και δημιουργίας προκλητικών posts στα social media. Αυτή η κατηγορία συχνά έχει ξένους που δημοσιεύουν σέξι σχόλια στους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων, ζητώντας γυμνές φωτογραφίες και προσκαλώντας τους για σεξ.
  • Seekers: Οι έφηβοι αυτοί αναζητούν πορνό στο Διαδίκτυο, συνομιλούν με άλλους για το σεξ και δημοσιεύουν σέξι φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα, αλλά σκοπίμως δεν έχουν μια σέξι εικόνα προφίλ και δεν γίνονται αντικείμενο μεγάλης προσοχής από τους άλλους.
  • Attractors: Αυτοί οι έφηβοι δεν περνάνε απαρατήρητοι στο Διαδίκτυο, αν και δεν κυνηγάνε τόσο την προσοχή των άλλων. Έχουν ένα σέξι προφίλ στα social media, δέχονται αιτήματα για γυμνές φωτογραφίες, λαμβάνουν σχόλια για το πόσο σέξι είναι και άγνωστοι τους ζητάνε να κάνουν σεξ στην αληθινή ζωή, εκτός σύνδεσης.
  • Online Abstinent: Αυτή η ομάδα έχει ελάχιστες πιθανότητες να έχει σεξουαλικές εμπειρίες στο Διαδίκτυο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι attractors ήταν πιο πιθανό να δεχθούν σεξουαλική επίθεση από ό,τι οι seekers. Οι online inclusive ήταν πιθανό να κακοποιηθούν σεξουαλικά ή να έχουν επικίνδυνες ερωτικές επαφές, ειδικά αν είχαν βιώσει σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση. Οι seekers ήταν πιο πιθανό να έχουν έναν βίαιο σύντροφο.

Οι γονείς, κατά τους ερευνητές, πρέπει να αποτρέπουν τις κόρες τους να δίνουν έμφαση στη σέξι παρουσία τους στα social media.

“Αντί να προσπαθούμε να εμποδίσουμε το αναπόφευκτο – να περιορίσουμε την έκθεση των παιδιών μας στο πορνό ή στο sexting – μπορούμε να τα εκπαιδεύουμε, μιλώντας τους για τους κινδύνους του online sex και να τους προτείνουμε άλλους, εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης της σεξουαλικότητάς τους. Η καλύτερη στρατηγική για τους γονείς είναι να περιορίσουν τον χρόνο και τον χώρο για τη χρήση του Διαδικτύου”, υπογράμμισε η επικεφαλής ερευνήτρια.