Ίλιγγος – Οι κυριότερες αιτίες και τρόποι αντιμετώπισής του

Ο Ίλιγγος είναι ένα ενοχλητικό πρόβλημα που προκαλεί έντονες ζαλάδες στους πάσχοντες οι οποίοι πολλές φορές παραπονιούνται ότι τα πάντα γύρω τους γυρίζουν.

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες είναι:

Μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου (canaliths) συσσωρεύονται σε κανάλια του εσωτερικού αυτιού. Το εσωτερικό αυτί στέλνει σήματα στον εγκέφαλο στο κεφάλι και το σώμα κινήσεις σε σχέση με τη βαρύτητα. Αυτό σας βοηθά να κρατήσετε την ισορροπία σας.

Νόσος του Meniere: Πρόκειται για μια εσωτερική διαταραχή του αυτιού και μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ιλίγγου μαζί με κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής.

Λαβυρινθίτιδα. Αυτό είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα το οποίο προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό του αυτιού γύρω από τα νεύρα που είναι σημαντικά για τη βοήθεια της ισορροπίας.

Λιγότερο συχνά ο ίλιγγος μπορεί να σχετίζεται με:

Τραυματισμό του αυχένα
Προβλήματα του εγκεφάλου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο
Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν βλάβη στο αυτί
Ημικρανίες

Τα συμπτώματα

Οι άνθρωποι με ίλιγγο τυπικά το περιγράφουν σαν να είναι σε κλίση ή σαν να ταλαντεύονται
προς διάφορες κατευθύνσεις.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τον ίλιγγο περιλαμβάνουν:

Ναυτία
Πονοκέφαλος
Εφίδρωση
Κουδούνισμα στα αυτιά
Απώλεια ακοής

Αντιμετώπιση του ιλίγγου

Η θεραπεία για τον ίλιγγο εξαρτάται από το τι είναι αυτό που τον προκαλεί. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίλιγγος περνάει χωρίς καμία θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας είναι σε θέση να προσαρμοστεί, τουλάχιστον εν μέρει, με τις εσωτερικές αλλαγές στο αυτί, στηριζόμενος σε άλλους μηχανισμούς για να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος.

Σε άλλες περιπτώσεις η θεραπεία είναι απαραίτητη και θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό προκειμένου να σας δώσεις τις σωστές οδηγίες αντιμετώπισής του.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Δείτε ακόμη
Αντιμετώπισηίλιγγοςαιτίες