Κατανάλωση αλκοόλ και άγχος: πώς σχετίζονται;

Ο ειδικός σε θέματα χημικής εξάρτησης Joseph Janesz, PhD, LICDC,  αναφέρει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το άγχος και το αλκοόλ συνδέονται, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς το αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο το σώμα σας, αλλά και το μυαλό σας.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το άγχος

Μια νύχτα με ποτό μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα  άγχους  ή νευρικότητας, ακόμα κι αν δεν έχετε διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή. Αλλά γιατί είναι αυτό; Το αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης  και άλλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας, επομένως επηρεάζει το σώμα και το μυαλό σας με διάφορους τρόπους την επόμενη μέρα.

Το ποτό μπορεί επίσης να προκαλέσει hangover, τα οποία συνήθως αποτελούνται από συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη και πονοκεφάλους. Μπορεί όμως να υπάρξει και ένα αίσθημα άγχους και πανικού την επόμενη μέρα.

10 περιπτώσεις που δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ επηρεάζει το σύστημά σας, γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει να αισθανθείτε άγχος μετά από μια νύχτα που πίνετε:

Ήπια αποτοξίνωση

Ακόμα κι αν καταναλώνετε μια τυπική ποσότητα  αλκοόλ θα αντιμετωπίσετε μια ήπια αποτοξίνωση ή απόσυρση. Το σώμα και το συκώτι σας χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες για να αφαιρέσουν αυτό που είναι ουσιαστικά ένα δηλητήριο. Καθώς συμβαίνει αυτό, μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και να σας προκαλέσει νευρικότητα ή άγχος.

Διαταραχή ύπνου

Ακόμη και ένα ποτό μπορεί να διακόψει τους φυσικούς κύκλους του  ύπνου , προκαλώντας ένα νευρικό ή ευερέθιστο συναίσθημα το επόμενο πρωί. Το αλκοόλ είναι μια ήπια αναισθησία και θα σας βάλει σε διάθεση για ύπνο — τουλάχιστον αρχικά. Αργότερα στα στάδια του ύπνου, το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο REM και τον παραλυτικό ύπνο, όταν το σώμα σας αναζωογονείται. Συχνά δεν είστε τόσο ξεκούραστοι την επόμενη μέρα.

Φολικό οξύ

Το αλκοόλ καταστρέφει το φολικό οξύ, ιδιαίτερα σε γυναίκες και άτομα που έχουν οριστεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση. (Παράπλευρη σημείωση: Όταν οι γυναίκες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για  καρκίνο του μαστού .) Υπάρχει επίσης μια προκαταρκτική πεποίθηση ότι τα χαμηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή σας και να προκαλέσουν συναισθήματα κατάθλιψης και  άγχους.

Κακές επιλογές φαγητού

Όταν πίνετε, το συνδυάζετε με το να τρώτε μεζέδες, πίτσα ή γλυκά; Έχουμε την τάση να συνδυάζουμε τις κακίες μας και όχι μόνο πίνουμε αλκοόλ αλλά και τρώμε πολύ πυκνά, προβληματικά φαγητά. Το σώμα σας μπορεί να έχει μια  άβολη αίσθηση  την επόμενη μέρα ως αποτέλεσμα, που μπορεί να την αισθάνεται σαν μια νευρική ενέργεια ή άγχος.

Αφυδάτωση

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ας πούμε ότι πίνετε μια μπύρα και μαρτίνι αλλά δεν πίνετε καθόλου νερό στο ενδιάμεσο. Μπορείτε να ξυπνήσετε με ξηροστομία και να αισθάνεστε ότι δεν έχετε καμία σχέση. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι σας κάνει να χάνετε νερό μέσω της ούρησης, επομένως είναι πολύ σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό επίσης όταν πίνετε αλκοόλ. Προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

Κοινωνική αμηχανία

Το αλκοόλ είναι ένας φυσικός αντιαναστολέας — που σημαίνει ότι μπορεί να σας κάνει να κάνετε επιλογές που μπορεί να μην κάνετε ενώ είστε νηφάλιος. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι μπορεί να ξυπνήσουν νιώθοντας ντροπή για πράγματα που είπαν ή έκαναν. Αυτό σίγουρα μπορεί να προκαλέσει άγχος και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχουσες  φοβίες ή τάσεις υπερβολικής σκέψης  που μπορεί να έχετε ήδη.

«Είχα ασθενείς που μοιράστηκαν να αισθάνονται στεναχωρημένοι λόγω της υπερβολικής κοινής χρήσης με το αφεντικό του συζύγου ή του τσακωμού με έναν σύντροφο με τρόπο που δεν θα το έκαναν ποτέ», λέει ο Δρ Janesz. «Για να συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται καν να πίνετε πολύ. Ακόμη και λίγο αλκοόλ μπορεί να γείρει τη ζυγαριά».

Αλλεργία στο αλκοόλ

Λίγοι άνθρωποι μπορεί να το συνειδητοποιήσουν, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είστε αλλεργικοί ή  δυσανεκτικοί  στο αλκοόλ. Οπουδήποτε από 7% έως 10% του γενικού πληθυσμού έχει μια τέτοια αλλεργία, αν και επηρεάζει περίπου το 35% των ατόμων με ασιατική καταγωγή. Τα σημάδια περιλαμβάνουν εξάψεις του δέρματος και αίσθημα πληγής ή πολύ υπνηλία. Συχνά ακολουθούν αλλαγές διάθεσης και άγχος.

Πώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άγχος και γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε το άγχος με αλκοόλ

Για μερικούς ανθρώπους, το άγχος σας προηγείται του αλκοόλ. Περίπου το 3,1% του πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάζεται από  γενικευμένη αγχώδη διαταραχή , σύμφωνα με την Ένωση Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής. Εάν αισθάνεστε νευρικοί για το ότι βρίσκεστε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, μπορείτε να ρίξετε στον εαυτό σας ένα ποτήρι κρασί για να αυτορυθμίσετε οποιοδήποτε στρες.

Είναι λογικό γιατί οι άνθρωποι αναζητούν ένα ποτό ως ανακούφιση από το άγχος. Καθώς το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό και καταθλιπτικό, μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθήματα φόβου και άγχους στη στιγμή. Αλλά μετά την εξάντληση του αλκοόλ, μπορείτε να αρχίσετε να νιώθετε το άγχος σας να επανέρχεται ακόμα πιο δυνατό. Αυτό μπορεί να γίνει ένας κύκλος όπου θα  εξαρτηθείτε από το αλκοόλ .

Εάν το σώμα σας συνηθίσει να καταναλώνει αλκοόλ ως μηχανισμό αντιμετώπισης, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης όταν δεν πίνετε. Αυτό περιελάμβανε αυξημένο άγχος, καθώς και:

  • Ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται πάνω από 100 παλμούς το λεπτό.
  • Βιώνοντας παραισθήσεις.
  • Ιδρώνοντας και τρέμοντας χέρια.
  • Ναυτία.

Να είστε ενήμεροι για την ανάμειξη φαρμάκων για το άγχος και αλκοόλ

Εάν παίρνετε φάρμακα για το άγχος ή παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ναρκωτικά, το ποτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το άγχος. Μπορεί να είστε ταραγμένοι και νευριασμένοι επειδή το σώμα σας είναι απασχολημένο με την επεξεργασία του αλκοόλ, το οποίο εξουδετερώνει την επίδραση αυτών των φαρμάκων.

Είναι σημαντικό να δίνετε μεγάλη προσοχή στις ετικέτες στα μπουκάλια με τα ναρκωτικά σας και να μην πίνετε αλκοόλ εάν διαβάσετε μια προειδοποίηση

Διαχείριση άγχους και αλκοόλ

Εάν έχετε ιστορικό άγχους ή ψυχικών διαταραχών, φροντίστε να το μοιραστείτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να γνωρίζετε πώς το αλκοόλ ή άλλες ουσίες μπορεί να σας επηρεάσουν διαφορετικά.

Επιπλέον, εάν παρατηρείτε ότι τα επίπεδα άγχους σας αυξάνονται μετά το ποτό, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα που πίνετε. Επιπλέον, λάβετε υπόψη σας τη διάθεσή σας κάθε μέρα – εάν αισθάνεστε ήδη υπερβολικά σε έξαρση, προσπαθήστε να πάτε ενάντια στον πειρασμό να το διορθώσετε με το αλκοόλ. Δοκιμάστε άλλους  τρόπους για να ηρεμήσετε τις ανήσυχες σκέψεις σας . Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

 

Διαβάστε ακόμα:

Υπάρχει ασφαλές επίπεδο αλκοόλ που δεν επηρεάζει τη νοητική λειτουργία;

 

αιτίες κατάθλιψηςκατάθλιψη και αλκοόλΑλκοολισμόςκατανάλωση αλκοόλαλκοόλ εγκέφαλοςfront-stories