Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε αν έχετε άγχος ή κατάθλιψη.

Μπορεί η διατροφή να μην  θεραπεύει την κατάθλιψη, αλλά κάποια τρόφιμα βοηθούν τον οργανισμό  να την καταπολεμήσει.   Υπάρχουν αρκετές τροφές που, λόγω των συστατικών που περιέχουν, επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλούν απότομες εναλλαγές διάθεσης και επιδεινώνουν τα συμπτώματά της.   Δείτε παρακάτω ποια τρόφιμα είναι καλό να αποφεύγετε να καταναλώνετε:  

 Χυμό φρούτων

Οι ίνες που υπάρχουν στα φρούτα (ολόκληρα) σας «γεμίζουν» και επιβραδύνουν τον τρόπο με τον οποίο το αίμα σας παίρνει ενέργεια. Χωρίς αυτές τις ίνες, πίνετε μόνο θρεπτικό ζαχαρόνερο που μπορεί να σας αφήσει πεινασμένους και θυμωμένους! Αυτό δεν θα βοηθήσει το άγχος και την κατάθλιψη. Φάτε ολόκληρα τα φρούτα σας. Όταν διψάτε, πιείτε νερό.

Σόδα

Η σόδα έχει όλη τη ζάχαρη του χυμού φρούτων, χωρίς καμία από τη διατροφική του αξία. Τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα έχουν επίσης άμεσο σύνδεσμο με την κατάθλιψη.

Αναψυκτικό διαίτης

Δεν έχει ζάχαρη, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, σωστά; Οχι ακριβώς. Μπορεί να μην έχετε την έκρηξη ενέργειας που πιθανά θα σας δώσει η πολλή ζάχαρη, αλλά το αναψυκτικό διαίτης μπορεί να σας κάνει να νιώσετε κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κάτω από ό, τι θα σας έκανε η ζάχαρη, όπως βεβαια και η καφείνη που περιέχουν  αυτά τα αναψυκτικά.

Τοστ

Είναι δυνατόν? Το τοστ?  Αν είναι φτιαγμένο από λευκό ψωμί, ναι. Το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι μετατρέπεται γρήγορα σε σάκχαρο στο αίμα αφού το φάτε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρές εξάρσεις ενέργειας που μπορεί να είναι άσχημα για το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορείτε να φάτε τοστ, απλώς χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής αλέσεως.

Σάλτσες «light»

Ξέρετε πιθανά ότι πρέπει να αποφύγετε κάποιες προσυσκευασμένες σάλτσες και μαρινάδες με ζάχαρη, που συχνά αναφέρονται ως «σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης» Αλλά τι γίνεται με τις «ελαφριές» ή «χωρίς ζάχαρη» σάλτσες; Πολλοί παίρνουν τη γλυκύτητά τους από την ασπαρτάμη, ένα τεχνητό γλυκαντικό που συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη. Ελέγξτε τα συστατικά ή, ακόμα καλύτερα, κάντε την σάλτσα μόνοι σας, με δικά σας φρέσκα υλικά.

Κέτσαπ

Αποτελείται κυρίως ντομάτες, σωστά; Ναι. Ομως έχει και ζάχαρη, πολλή ζάχαρη. Τέσσερα γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας, για να είμαστε ακριβείς. Ακόμα και τα «ελαφριά» πράγματα μπορεί να έχουν τεχνητά γλυκαντικά που θα μπορούσαν να συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε σπιτική σάλτσα ντομάτας.

Καφές

Εάν δεν τον έχετε συνηθίσει, η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να νευρικούς και να σας φέρει προβλήματα στον ύπνο. Επιπλέον, δεν βοηθά το άγχος ή την κατάθλιψη. Αν πίνετε πολύ καφέ, αρχίστε να τον ελαττώνετε σιγά σιγά για να μην έχετε προβλήματα.

Ενεργειακά ποτά

Μπορούν να προκαλέσουν περίεργους καρδιακούς ρυθμούς, άγχος και προβλήματα ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουμε τα επίπεδα καφεΐνης που είναι πολύ υψηλά και κρύβονται σε συστατικά όπως η γκουαράνα. Αυτά τα ποτά έχουν συχνά πολλά σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά. Πίνετε νερό εάν διψάτε κι αν νιώθετε μεγάλη ανάγκη για ζάχαρη, φάτε ένα μπωλ φρούτων.

Αλκοόλ

Ακόμα και μια μικρή ποσότητα, μπορεί να σας φέρει προβλήματα  στον ύπνο σας. Από την άλλη, ένα ποτό μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας κάνει πιο κοινωνικούς, πράγμα που μπορεί να είναι καλό για την κοινωνική σας ζωή. Το κλειδί είναι η ποσότητα.  Ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες είναι το όριο.

Σάλτσα σόγιας

Αυτό είναι μόνο για άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη, η οποία εκτός από ψωμιά, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, είναι επίσης σε προσυσκευασμένα τρόφιμα όπως η σάλτσα σόγιας. Εάν είστε ευαίσθητοι στη γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει άγχος ή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε νωθρός και όχι στα καλύτερά σας. Ελέγξτε τις ετικέτες και προσπαθήστε να την  αποφύγετε.

Επεξεργασμενες τροφές 

Εάν τρώτε πολλά επεξεργασμένα κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, δημητριακά, καραμέλες, γλυκά και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι πιο πιθανό να νιώθετε ανησυχία και κατάθλιψη. Μια δίαιτα γεμάτη με δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ψάρια πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε καλύτερα.

Ντόνατς

Όλοι τα αγαπάμε. Οι λιχουδιές μπορούν να βοηθήσουν τη διάθεση αλλά τα ντόνατς έχουν όλα τα λανθασμένα είδη λιπών, το λευκό αλεύρι με πολύ λίγες ίνες για να επιβραδύνει την απορρόφηση και πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Έτσι, αν πρέπει να το φάτε, επιλέξτε ένα μικρό και όχι συχνά.

 

κατάθλιψηκατάθλιψη και διατροφήδιατροφή για κατάθλιψη