Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη χωρίς φάρμακα

Για πολλούς ανθρώπους που ζουν με κατάθλιψη, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να πραγματικά θαυματουργά φάρμακα, αλλά μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη, ίσως θελήσετε να το διαχειριστείτε φυσικά, χωρίς φάρμακα. Δείτε μερικούς τρόπους:

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ο ύπνος και η διάθεση συμβαδίζουν. Βοηθά πολύ αν διατηρείτε συνεπείς ώρες ύπνου και ώρες αφύπνισης, η κρεβατοκάμαρα να είναι σκοτεινή, να έχετε μία χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου και να μην είστε πριν τον ύπνο μπροστά σε τηλεόραση ή κινητό.

Πως σχετίζεται ο ύπνος με την κατάθλιψη; Τι μπορείτε να κάνετε;

Μειώστε την καφεΐνη

Ο καφές, το τσάι, η σόδα, ακόμη και η σοκολάτα είναι πλούσια σε καφεΐνη. Είναι ωραίο να απολαύσετε μια λογική ποσότητα καφεΐνης το πρωί, αλλά αν το κάνετε, μην καταναλώνετε καφεΐνη μετά το απόγευμα ώστε να μην παρεμβαίνει στον ύπνο.

Περισσότερη βιταμίνη D

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη.  Εάν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής σας (όπως η έκθεση στον ήλιο), ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να δοκιμάσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Αναζητήστε την πνευματικότητα σας

Απλές καθημερινές πρακτικές όπως ο διαλογισμός ή να φτιάξετε μια λίστα με πράγματα που είστε ευγνώμονες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γενικής ευεξίας.  Ο διαλογισμός μπορεί να έχει μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων όπως η μείωση των επιπέδων άγχους και η βοήθεια των ανθρώπων να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τις σκέψεις και τις αντιδράσεις τους.

Κάντε περισσότερη άσκηση

Αυτό δεν σημαίνει προπόνηση για μαραθώνιο, αλλά σημαίνει να ασκείτε μισή ώρα περίπου σε δραστηριότητα χαμηλής έντασης κάθε μέρα, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας ζωής.  Ακόμα καλύτερα, βγείτε σε εξωτερικούς χώρους. Ο καθαρός αέρας και ο ήλιος θεραπεύουν τη διάθεση και βοηθούν στην κατάθλιψη.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Ενώ το αλκοόλ μπορεί να φαίνεται σαν μια γρήγορη λύση για να ξεφύγει κάποιος από αυτό που αισθάνεται, μπορεί πραγματικά να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα και να νιώσετε πολύ χειρότερα. Επιπλέον επιδρά και στον ύπνο, που είναι σημαντικός για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Εάν παίρνετε οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό, δεν πρέπει να πίνετε καθόλου. Το αλκοόλ δεν αλληλεπιδρά καλά με τα φάρμακα.

Επιλέξτε διατροφή για «καλή διάθεση»

Φροντίστε να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ένας διατροφολόγος ή ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναλύσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να εντοπίσετε πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατάθλιψη.

Μερικά τρόφιμα που μπορεί να είναι ευεργετικά όταν έχετε κατάθλιψη:

  • Ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Προβιοτικά

Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε αν έχετε άγχος ή κατάθλιψη.

Αλλάξτε τις σκέψεις σας

Οι σκέψεις σας έχουν πραγματικά άμεση επίδραση στη διάθεσή σας. Εάν αγωνίζεστε με την αρνητικότητα, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή που θα σας βοηθήσει να μάθετε τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας εγκεφαλικής χημικής ουσίας που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία έχει βρεθεί ότι είναι υψηλότερη σε άτομα με κατάθλιψη.   Η εκμάθηση για τη διαχείριση του άγχους σας απαιτεί χρόνο και πρακτική. Συζητήστε με το γιατρό ή το θεραπευτή σας για άλλες στρατηγικές ώστε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και το πώς ανταποκρίνεστε σε αυτό.

Στραφείτε στην κοινωνική ζωή

Κάντε σχέδια με τους αγαπημένους σας και διατηρήστε αυτές τις ημερομηνίες.  Δοκιμάστε ομάδες υποστήριξης, κάντε εθελοντισμό ή προγραμματίστε δραστηριότητες. Η ρουτίνα μπορεί να είναι χρήσιμη όταν είστε σε κατάθλιψη.

Το πρόβλημα είναι ότι η κατάθλιψη προκαλεί συχνά τους ανθρώπους την επιθυμία να αποσυρθούν, κάτι που επιδεινώνει μόνο τα συναισθήματα της απομόνωσης και της μοναξιάς. Ακόμα και όταν δεν θέλετε να βγείτε έξω ή να είστε κοινωνικοί, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με οποιονδήποτε τρόπο είναι πιο άνετο για εσάς. Αφήστε μερικά από τα αγαπημένα σας πρόσωπα που καταλαβαίνουν τι βιώνετε να σας βοηθήσουν.

κατάθλιψηfront-stories