Πώς ο σωστός ύπνος μπορεί να συμβάλλει σε εξυπνότερες επιλογές σνακ

Ο μη διακοπτόμενος ύπνος, που διαρκεί λιγότερο από 7 ώρες κατά την διάρκεια της νύκτας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες για κακές επιλογές σνακ, σε σχέση με αυτές που κάνει κάποιος, ο οποίος τηρεί το «σωστό ωράριο ύπνου», σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ανάλυση δεδομένων σε σχεδόν 20.000 Αμερικανούς ενήλικες έδειξε μια σχέση μεταξύ μη τήρησης των συστάσεων για ύπνο και κατανάλωσης περισσότερων υδατανθράκων, που σχετίζονται με τα σνακ, προσθήκη ζάχαρης, λιπών και καφεΐνης.
Από την έρευνα αναδεικνύεται, ότι οι προτιμώμενες κατηγορίες για σνακ είναι οι ίδιες μεταξύ των ενηλίκων ανεξάρτητα από τις συνήθειες ύπνου, αλλά εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο τρώνε περισσότερες θερμίδες σε σνακ, συνολικά κατά την διάρκεια μίας ημέρας.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια δημοφιλή συνήθεια που δεν επηρεάζεται από το πόσο κοιμόμαστε: την κατανάλωση σνακ τη νύχτα.

“Τη νύχτα, πίνουμε τις θερμίδες μας και τρώμε αρκετά”, δήλωσε ο Christopher Taylor, καθηγητής κλινικής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Όχι μόνο χάνουμε ύπνο, αλλά ακολουθούμε όλες αυτές τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την παχυσαρκία: έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, αυξημένος χρόνος παραμονής σε οθόνη, επιλογές τροφίμων που καταναλώνουμε ως σνακ και όχι ως γεύματα. δημιουργεί αυτόν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο της συνάντησης ή μη τήρησης των συστάσεων ύπνου».

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου και η Εταιρεία Έρευνας Ύπνου συνιστούν για τους ενήλικες να κοιμούνται επτά ώρες ή περισσότερο τη νύχτα σε τακτική βάση για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία. Ο ύπνος λιγότερο από τον συνιστώμενο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αύξηση βάρους και παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

“Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά όλες αυτές οι μικρές συμπεριφορές είναι «αγκυροβολημένες» γύρω από το πώς συμβαίνει αυτό”, δήλωσε ο Taylor. Η περίληψη της μελέτης δημοσιεύεται στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics και η έρευνα θα παρουσιαστεί στο Food & Nutrition Conference & Expo του 2021.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 19.650 ενήλικες των ΗΠΑ μεταξύ 20 και 60 ετών που είχαν συμμετάσχει από το 2007 έως το 2018 στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή. Η έρευνα συλλέγει 24ωρες διαιτητικές σημειώσεις από κάθε συμμετέχοντα-αναφέροντας όχι μόνο τι, αλλά πότε καταναλώθηκε όλο το φαγητό-και ρωτά τους ανθρώπους σχετικά με τον μέσο όρο νυχτερινού ύπνου τους κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας.

Η ομάδα της Πολιτείας του Οχάιο χώρισε τους συμμετέχοντες σε εκείνους που είτε ακολουθούσαν είτε δεν πληρούσαν τις συστάσεις ύπνου με βάση το αν ανέφεραν ότι κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες ή λιγότερες κάθε βράδυ. Χρησιμοποιώντας βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι ερευνητές εκτίμησαν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που σχετίζονται με τα σνακ και κατηγοριοποίησαν όλα τα σνακ σε ομάδες τροφίμων. Τρία χρονικά πλαίσια για σνακ καθορίστηκαν για την ανάλυση: 2: 00-11: 59 π.μ. το πρωί, μεσημέρι-5: 59 μ.μ. για το απόγευμα και 6 μ.μ.-1: 59 π.μ. για το βράδυ.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι σχεδόν όλοι – το 95,5% – έτρωγαν τουλάχιστον ένα σνακ την ημέρα και πάνω από το 50% των θερμίδων σνακ σε όλους τους συμμετέχοντες προήλθαν από δύο μεγάλες κατηγορίες που περιλάμβαναν σόδα και ενεργειακά ποτά και πατατάκια, κουλούρια, μπισκότα και γλυκά.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν επτά ή περισσότερες ώρες το βράδυ, εκείνοι που δεν τηρούσαν τις συστάσεις για ύπνο ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν σνακ κατά το πρωινό τους και λιγότερο πιθανό να φάνε ένα απογευματινό σνακ και έτρωγαν υψηλότερες ποσότητες σνακ με περισσότερες θερμίδες και λιγότερη θρεπτική αξία.

Αν και υπάρχουν πολλοί φυσιολογικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη σχέση του ύπνου με την υγεία, ο Taylor ανέφερε ότι η αλλαγή συμπεριφοράς, αποφεύγοντας τις νυχτερινές επιδρομές στην κουζίνα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ενήλικες όχι μόνο να πληρούν τις οδηγίες ύπνου, αλλά και να βελτιώνουν τη διατροφή τους.
«Η τήρηση των συστάσεων για ύπνο μας βοηθά να καλύψουμε τη συγκεκριμένη ανάγκη για ύπνο που σχετίζεται με την υγεία μας, αλλά συνδέεται επίσης με το να μην κάνουμε πράγματα που μπορούν να την βλάψουν», δήλωσε ο Taylor. «Όσο περισσότερο παραμένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουμε για φαγητό. Και τη νύχτα, αυτές οι θερμίδες προέρχονται από σνακ και γλυκά. Κάθε φορά που παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις, εισάγουμε θερμίδες και είδη που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες και δεν παίρνουμε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά».

«Ακόμα κι αν είστε στο κρεβάτι και προσπαθείτε να κοιμηθείτε, τουλάχιστον δεν είστε στην κουζίνα και τρώτε – οπότε αν μπορείτε να κοιμηθείτε, αυτό είναι το σημείο εκκίνησης».

παχυσαρκίακατάθλιψηδυσκολίες ύπνοςκακός ύπνοςπαχυσαρκία και ύπνος