Πώς τα λαχανικά και τα φρούτα κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα

Τα παιδιά που ακολουθούν καλύτερη διατροφή, γεμάτη φρούτα και λαχανικά, έχουν αυξημένη ψυχική ευεξία – σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, είναι η πρώτη που ερευνά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, των επιλογών πρωινού και μεσημεριανού γεύματος και της ψυχικής ευεξίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με την καλύτερη ευημερία μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγκεκριμένα. Τα παιδιά που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες για ψυχική ευεξία.

Η μελέτη διεξήχθη από τους UEA Health and Social Care Partners σε συνεργασία με το νομαρχιακό συμβούλιο του Norfolk.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε, ότι οι στρατηγικές δημόσιας υγείας και οι σχολικές πολιτικές θα πρέπει να αναπτυχθούν για να διασφαλιστεί και να επισημανθεί, ότι η καλή ποιότητα διατροφής πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλα τα παιδιά πριν και κατά τη διάρκεια του σχολείου για τη βελτιστοποίηση της ψυχικής ευημερίας και για την ενδυνάμωση των παιδιών να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Ailsa Welch, από την Ιατρική Σχολή του Norwich της UEA, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η κακή ψυχική κατάσταση είναι ένα μείζον ζήτημα για τους νέους και είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες».

«Οι πιέσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της σύγχρονης σχολικής κουλτούρας έχουν προβληθεί ως πιθανοί λόγοι για την αυξανόμενη επικράτηση χαμηλής  ευημερίας σε παιδιά και νέους.

«Και υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και της ευημερίας στην νεαρή ηλικία – όχι μόνο επειδή τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων συχνά παραμένουν στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε φτωχότερα αποτελέσματα και επιτεύγματα ζωής.

“Ενώ οι σχέσεις μεταξύ της διατροφής και της σωματικής υγείας είναι καλά κατανοητές, μέχρι τώρα, δεν έχουν γίνει πολλά για το αν η διατροφή παίζει ρόλο στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Έτσι, ξεκινήσαμε να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των διατροφικών επιλογών και της ψυχικής ευημερίας μεταξύ των μαθητών. ”

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από σχεδόν 9.000 παιδιά σε 50 σχολεία στο Νόρφολκ (7.570 παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 παιδιά δημοτικού) που ελήφθησαν από την έρευνα και την έρευνα για την υγεία και την ευημερία των παιδιών του Νόρφολκ.

Αυτή η έρευνα ανατέθηκε από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Νομικού Συμβουλίου του Νόρφολκ και το Συμβούλιο Ασφάλειας των Παιδιών του Νόρφολκ. Wasταν ανοιχτό σε όλα τα σχολεία του Norfolk τον Οκτώβριο του 2017.

 

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν μόνα τους τις διατροφικές τους επιλογές και έλαβαν μέρος σε δοκιμές ψυχικής ευεξίας κατάλληλες για την ηλικία που κάλυπταν την ευθυμία, τη χαλάρωση και τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο καθηγητής Welch είπε: “Όσον αφορά τη διατροφή, διαπιστώσαμε ότι μόνο περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 28 % των παιδιών του δημοτικού σχολείου ανέφεραν ότι έτρωγαν τα συνιστώμενα φρούτα και λαχανικά -πέντε φορές την ημέρα-. Και λίγο λιγότερο από ένα στα δέκα παιδιά δεν έτρωγαν φρούτα ή λαχανικά.

«Περισσότερα από ένα στα πέντε παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα στα 10 παιδιά δημοτικού δεν έτρωγαν πρωινό. Και περισσότερα από ένα στα 10 παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έτρωγαν μεσημεριανό».

 

Διαβάστε ακόμα: 

Φρούτα και λαχανικά: σύμμαχος στη διατροφή αλλά και στην ψυχική υγεία!

παιδιά και φρούταδιατροφή παιδιώνδιατροφή για ευτυχίαδιατροφή στα παιδιάπαιδιά και λαχανικά