Πώς τα ζευγάρια μπορούν να βαρεθούν με μια σχέση?

Η πλήξη στη σχέση μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητικό μήνυμα για τους ανθρώπους να προσθέσουν καινοτομία και ενθουσιασμό στη σχέση.  Εμφανίζεται όταν υπάρχει ένα «κενό προσδοκιών» τύπου ανάπτυξης, που είναι λιγότερο από αυτό που θέλει ιδανικά ένα άτομο.  Οι προσδοκίες παίζουν ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους να διαγνώσουν αν βαριούνται στη σχέση τους.   Η επίγνωση των πρώιμων σημαδιών όταν υπάρχει χάσμα στις προσδοκίες, είναι ένα πρώτο βήμα για την  καταπολέμηση της πλήξης των σχέσεων.

Το πάθος αναφέρεται σε έντονα συναισθήματα λαχτάρας για έναν σύντροφο (συναισθηματικά και σεξουαλικά). Μια προοπτική του πάθους σχετίζεται με την απόκτηση νέων προοπτικών του εαυτού και του κόσμου. Στα αρχικά στάδια των σχέσεων – όταν οι άνθρωποι βιώνουν εμπειρίες που ανταμείβουν, συναντούν έναν νέο κύκλο φίλων και μαθαίνουν για τον σύντροφο – το πάθος είναι υψηλό. Ωστόσο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων σχέσεων, όταν οι νέες δεξιότητες, πόροι και προοπτικές γίνονται συνηθισμένες, το πάθος φθείρεται και η πλήξη μπορεί να εμφανιστεί.

Τι είναι η Σχεσιακή Ανία;

Η πλήξη συνδέεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος, την απάθεια και την ανησυχία. Η αιτία της πλήξης έχει αποδοθεί σε μη βέλτιστα επίπεδα διέγερσης (είτε πάρα πολύ είτε πολύ λίγο), εξοικείωσης και απώλειας νοήματος. Αν και συνήθως συνδέεται με το σχολείο και το εργασιακό περιβάλλον, η πλήξη παρατηρείται επίσης στις στενές σχέσεις.

Οι καταστροφικές συνέπειες των καταστάσεων που μοιάζουν με πλήξη στις σχέσεις (π.χ. απογοήτευση, στασιμότητα) έχουν υπογραμμιστεί εδώ και καιρό από τους κλινικούς γιατρούς που εργάζονται ένας προς έναν με ζευγάρια. Τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των καταστάσεων σχέσης που μοιάζουν με ανία περιλαμβάνουν την απάθεια, την έλλειψη απόλαυσης (διασκέδαση και γέλιο ) και αισθήματα εγκλεισμού.

Ωστόσο, η πλήξη δεν σηματοδοτεί πάντα το τέλος της σχέσης. Η σχεσιακή πλήξη μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια δυναμική, κυμαινόμενη κατάσταση που μπορεί να ανταποκριθεί και να διορθωθεί. Μια στρατηγική για την καταπολέμηση της πλήξης των σχέσεων είναι να προσθέσετε καινοτομία και ενθουσιασμό στη σχέση (π.χ., διαφοροποιήστε το ρεπερτόριο της βραδιάς σας). Ευεργετικά αποτελέσματα (π.χ. αυξημένη ικανοποίηση, πάθος, σεξουαλική επιθυμία) για τη σχέση έχουν βρεθεί από ερευνητές όταν αξιολογήθηκαν συναρπαστικά γεγονότα ραντεβού στο εργαστήριο και μετρώντας τα όπως συμβαίνουν φυσικά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι δεν αναμένεται να αναζητούν τον ενθουσιασμό στις σχέσεις τους όλη την ώρα. Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ήταν καλύτερο να εμπλακείτε σε άνετες συμπεριφορές με έναν σύντροφο και άλλες φορές που θα ήταν καλύτερο να εξερευνήσετε έξω από τη ζώνη άνεσης. Μια βασική δεξιότητα σχέσης περιλαμβάνει να είστε συντονισμένοι με τα πρώιμα σημάδια πλήξης για να ανταποκριθείτε και να αποτρέψετε τη σχέση από το να καταλήξει σε πιο σοβαρή στασιμότητα.

Βαριέμαι στη σχέση μου;

Οι μετρητές για την άμεση αξιολόγηση των αναγκών και των συναισθημάτων του εαυτού και του συντρόφου θα μπορούσαν να είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο κιτ εργαλείων σχέσεων των ανθρώπων, αν και στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συμβουλευτούν τους μετρητές σχέσεων και να «γεμίσουν τη δεξαμενή» με ενθουσιασμό όταν το καντράν είναι χαμηλό και να αποτρέψουν την πλήξη. Στον πραγματικό κόσμο, οι άνθρωποι πρέπει να βασίζονται στον εαυτό τους για να κρίνουν την κατάσταση της σχέσης τους και τις κατάλληλες αντιδράσεις συντήρησης.

Μια σημαντική κρίση για τη σχέση είναι: βαριέμαι στη σχέση μου; Για να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, οι άνθρωποι βασίζονται στις προσδοκίες τους (δηλαδή, στον πήχη που έθεσαν για τον ενθουσιασμό). Αυτό είναι αντί να σκεφτόμαστε τη σχεσιακή πλήξη που πηγάζει από ένα αντικειμενικά χαμηλό επίπεδο ενθουσιασμού, είναι καλύτερο να το σκεφτούμε από την άποψη του εάν υπάρχει χάσμα μεταξύ αυτού που βιώνουν οι άνθρωποι και αυτού που θέλουν ιδανικά. Τα κενά προσδοκιών σε μια σχέση θεωρούνται ανεπιθύμητα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικό εργαλείο σχέσης.

Τύποι κενών προσδοκιών

Οι προσδοκίες στις σχέσεις μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης (δηλαδή, διασκέδαση, ενθουσιασμός, περιπέτεια) και ασφάλεια (δηλαδή άνεση, εμπιστοσύνη και προβλεψιμότητα). Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το πόση ανάπτυξη και ασφάλεια θέλουν στη σχέση τους ανά πάσα στιγμή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί γενικά να θέτουν τον πήχη ψηλά για τον ενθουσιασμό, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν περισσότερη ρουτίνα και άνεση στη σχέση τους. Επιπλέον, ακόμη και για τα άτομα που θέτουν τον πήχη ψηλότερα για ενθουσιασμό, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στη σχέση τους (π.χ. ασθένεια) όπου ο πήχης ρυθμίζεται χαμηλότερα.

Σε μια πρόσφατη σειρά μελετών, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να διαγνώσουν πλήξη στις σχέσεις των άλλων ανθρώπων και στη δική τους σχέση, εάν υπήρχαν κενά προσδοκιών για ανάπτυξη (χαμηλή καινοτομία και ανάπτυξη), αλλά όχι ασφάλεια (χαμηλή άνεση και προβλεψιμότητα). Με άλλα λόγια, η πλήξη των σχέσεων είναι ένας συγκεκριμένος τύπος δυσαρέσκειας και άλλες πτυχές της σχέσης μπορεί να παραμείνουν ικανοποιητικές.

Επίσης, η απόλυτη χαμηλή ανάπτυξη δεν προέβλεπε διαγνώσεις πλήξης, αντίθετα, ήταν μόνο εάν το άτομο δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του (δηλαδή, αντιμετώπιζε ένα κενό προσδοκιών) για ανάπτυξη. Η χαμηλή ανάπτυξη χωρίς χάσμα προσδοκιών δεν συσχετίστηκε με διαγνώσεις πλήξης.

Διασκεδαστικές σχέσεις _

Πολλοί παράγοντες είναι εκτός του ελέγχου των ανθρώπων για να έχουν μια ευτυχισμένη σχέση (π.χ. εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες, προσωπικότητα ). Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορούν να αλλάξουν οι άνθρωποι είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με τον σύντροφό τους. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζετε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας αισθάνεστε βαριεστημένοι στη σχέση. Στην ιδανική περίπτωση, οι άνθρωποι θα το καταλάβουν αυτό στα αρχικά στάδια, πριν εδραιωθεί η πλήξη.

Ένα συγκεκριμένο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να φανταστούν πού βρίσκεται ο επιλογέας στους μετρητές σχέσης, τόσο για ασφάλεια (άνεση, προβλεψιμότητα) όσο και για ανάπτυξη (διασκέδαση, ενθουσιασμός) και αξιολογούν εάν υπάρχουν σημαντικά κενά προσδοκιών. Μόλις ένα άτομο αντιληφθεί ένα κενό προσδοκιών, το επόμενο βήμα είναι να ενεργήσει, για παράδειγμα, προγραμματίζοντας μια ημερομηνία που εσείς και ο σύντροφός σας θεωρείτε πρωτότυπο και συναρπαστικό (δηλαδή, διαφοροποιήστε το ρεπερτόριο της βραδιάς σας).

σχέσεις ζευγαριού