Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση;

Σε μια υποστηρικτική σχέση, υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κάνεις περισσότερο σεξ. Τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέονται με θετικές αλλαγές, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο άγχος, μεγαλύτερη οικειότητα και ακόμη και χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων.   

Γιατί το σεξ είναι σημαντικό στις σχέσεις

Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξ; Ναί. Το σεξ δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιούς, ικανοποιητικής σχέσηςΤο πόσο σημαντικό είναι το σεξ μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι το να είσαι σεξουαλικό ζευγάρι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι άλλοι τύποι οικειότητας και σύνδεσης είναι πιο σημαντικοί. 

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε ότι το σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση περιλαμβάνουν:

  • Νιώθετε πιο κοντά στον σύντροφό σας
  • Δείχνοντας στοργή στον σύντροφό σας
  • Βρίσκετε  το σεξ διασκεδαστικό και ευχάριστο
  • Η επιθυμία να κάνετε παιδιά
  • Νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι
  • Ανακούφιση από το άγχος

Έρευνες δείχνουν ότι το συχνό σεξ μπορεί να παίξει ρόλο στη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Το να κάνεις συχνά σεξ συνδέεται με περισσότερη στοργή. Όταν τα ζευγάρια βιώνουν περισσότερη στοργή, είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν πιο συχνό σεξ.  

Τα οφέλη του σεξ στις σχέσεις

Πέρα από τα ατομικά οφέλη για εσάς και τον σύντροφό σας, το τακτικό σεξ υποστηρίζει μια υγιή σχέση με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ ενισχύει την αίσθηση του δεσμού και βελτιώνει τη συναισθηματική οικειότητα.  

Το σεξ σε μια μονογαμική σχέση αυξάνει το επίπεδο δέσμευσής σας και συναισθηματική σύνδεση με το άλλο άτομο. Η έκφραση αγάπης μέσω του σεξ αυξάνει την πιθανότητα τα ζευγάρια να μείνουν μαζί. Ως αποτέλεσμα, το σεξ συνδέεται θετικά με χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων.

Ψυχολογικά οφέλη του σεξ

Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από το να κάνεις έρωτα (το σεξ συνδέεται στενά με μια καλύτερη ποιότητα ζωής ). Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη αυτοεικόνα : Το σεξ μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε πιο θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας.
  • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας : Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που διεξήχθη στην Κίνα, το πιο συναινετικό σεξ και το σεξ καλύτερης ποιότητας αυξάνουν την ευτυχία.  
  • Περισσότερο δέσιμο : Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η ωκυτοκίνη (το «φάρμακο της αγκαλιάς») αυξάνεται με τη διέγερση της θηλής και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες.   Η ωκυτοκίνη βοηθά στην καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και ικανοποίησης.
  • Ανακούφιση από το άγχος : Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στη χαμηλότερη συχνότητα σεξ. Ωστόσο, το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης του άγχους . Το σεξ μειώνει τις ορμόνες απόκρισης στο στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη (επινεφρίνη), με τα αποτελέσματα να διαρκούν μέχρι την επόμενη μέρα.  
  • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου : Οι οργασμοί πυροδοτούν την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο. 6

Σωματικά οφέλη από την αύξηση του σεξ

Είναι αρκετά διαισθητικό να κατανοήσουμε πώς το σεξ βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα φυσικά οφέλη από το σεξ. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση : Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτριες σωματικές δραστηριότητες, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα δύο σκαλοπατιών.   Η κίνηση του σεξ μπορεί να σφίξει και να τονώσει τους κοιλιακούς και τους πυελικούς μύες. Για τις γυναίκες, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
  • Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία : Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η συχνότερη επαφή συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν έκτοτε παρατηρηθεί σε μελέτες σε ανθρώπους. Μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.  
  • Βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία : Το να είσαι πιο σεξουαλικά δραστήριος έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.   Το τακτικό σεξ μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη.
  • Χαμηλότερα επίπεδα πόνου : Οι ενδορφίνες από το σεξ προωθούν περισσότερα από μια απλή αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας. Οι ενδορφίνες του σεξ φαίνεται επίσης να μειώνουν την ημικρανία και τον πόνο στην πλάτη.
  • Απώλεια βάρους : Το σεξ για 30 λεπτά καίει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες.   Οι ανταποδοτικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ μπορούν να υποτάξουν την επιθυμία για φαγητό και να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους.
  • Θετικές καρδιακές επιδράσεις : Η σεξουαλική δραστηριότητα πέους-κολπικού (αλλά όχι ο αυνανισμός) έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.  Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Πρόσθετα φυσικά οφέλη : Το να είσαι πιο σεξουαλικά δραστήριος ενισχύει τη λίμπιντο και αυξάνει τη λίπανση του κόλπου. Η συχνή σεξουαλική επαφή σχετίζεται με ελαφρύτερες εμμηνορροϊκές περιόδους και λιγότερο επώδυνες κράμπες περιόδου. Επιπλέον, μια βελτιωμένη αίσθηση όσφρησης, πιο υγιή δόντια, καλύτερη πέψη και λαμπερό δέρμα μπορεί να σχετίζονται με την απελευθέρωση της ορμόνης DHEA από το σώμα μετά τον οργασμό .  
 Το σεξ μπορεί να έχει ποικίλα οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη υγιών σχέσεων και μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευημερία. Συνδέεται επίσης με ατομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το στρες, του βελτιωμένου ύπνου, της αυξημένης ανοσίας και της καλύτερης καρδιακής υγείας.

οφέλη του σεξ