Σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: είναι ασφαλές;

Καθώς η κοιλιά της αρχίζει να μεγαλώνει, η γυναίκα μπορεί να ανακαλύψει ότι ορισμένες στάσεις είναι πιο άνετες γι’ αυτήν. Η ανοιχτή συζήτηση για το σεξ μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να το απολαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι τελικά ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι απολύτως ασφαλές για μια γυναίκα να συνεχίσει να κάνει σεξ καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, εκτός εάν ο γιατρός ή η μαία της έχει πει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας μπορεί να αυξηθεί σε ορισμένα στάδια της εγκυμοσύνης και το σεξ μπορεί να έχει κάποια οφέλη.

Το σεξ δεν θα βλάψει το μωρό σε κανένα στάδιο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής, μη επικίνδυνης εγκυμοσύνης. Το μωρό προστατεύεται από τους ισχυρούς μύες της μήτρας, το αμνιακό υγρό και ένα στρώμα βλέννας που αναπτύσσεται γύρω από τον τράχηλο της μήτρας.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ή οι οργασμοί μπορεί να βλάψουν το μωρό, να αυξήσουν τις πιθανότητες αποβολής ή να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, σε μια υγιή εγκυμοσύνη, τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει τον τοκετό;

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κολπικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, εάν ο γιατρός θεωρεί ότι η έγκυος διατρέχει υψηλό κίνδυνο, μπορεί να συστήσει στο άτομο να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μόνο στα μεταγενέστερα στάδια.

Είναι επίσης πιθανό ένας οργασμός ή η σεξουαλική διείσδυση να προκαλέσει συσπάσεις Braxton Hicks στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Οι Braxton Hicks είναι ήπιες συσπάσεις που εμφανίζουν ορισμένες γυναίκες προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, αυτές οι συσπάσεις δεν υποδηλώνουν ούτε προκαλούν τοκετό, οπότε δεν πρέπει να αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν στάσεις που δεν ασκούν πίεση στην εγκυμονούσα κοιλιά, όπως η ιεραποστολική στάση. Εάν μια γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα, το βάρος του μωρού μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα εσωτερικά όργανα ή στις μεγάλες αρτηρίες της.

Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα σε στάσεις όπου μπορεί να ελέγχει το βάθος και την ταχύτητα της διείσδυσης.

Οι άνετες θέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την έγκυο γυναίκα να βρίσκεται πάνω από τον σύντροφό της, πλάι-πλάι ή καθισμένη στην άκρη του κρεβατιού.

Στοματικό και πρωκτικό σεξ

Το στοματικό σεξ είναι απολύτως ασφαλές να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το πρωκτικό σεξ δεν θα βλάψει το μωρό, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστο εάν η έγκυος εμφανίζει αιμορροΐδες σχετιζόμενες με την εγκυμοσύνη.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ

Η μαία ή ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει μια γυναίκα να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, στην περίπτωση που έχουν παρατηρηθεί ή υπάρχουν υποψίες σχετικά με :

  • προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα αποβολής ή πρόωρου τοκετού
  • δίδυμη κύηση
  • προδρομικός πλακούντας, όπου ο πλακούντας καλύπτει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου την είσοδο του τραχήλου της μήτρας
  • τραχηλική ανεπάρκεια, όπου ο τράχηλος ανοίγει πρόωρα
  • ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • σημαντική απώλεια αίματος ή ανεξήγητη κολπική αιμορραγία
  • διαρροή αμνιακού υγρού

Είναι επίσης σημαντικό, το ζευγάρι να συζητά ανοικτά για το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς πρόκειται για μία ευαίσθητη περίοδο και η σεξουαλική ζωή δεν θα πρέπει να παραμεληθεί ή να αποτελεί ταμπού.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας για οποιαδήποτε ενόχληση που παρατηρείτε κατά την διάρκεια της κύησης.

εγκυμοσύνη και sexσεξ στην εγκυμοσύνη