Υπερβολική εφίδρωση στις γυναίκες: Πως θα την αποφύγετε

Περιορίστε τα πικάντικα τρόφιμα και την καφεΐνη

Τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και τα κόλα, και τα πικάντικα τρόφιμα, όπως τα κάρυ ή οι καυτερές πιπεριές, μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση, ειδικά στο πρόσωπο και το κεφάλι σας. Το ίδιο και το αλκοόλ. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων και ποτών για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες τροφές ή ποτά σας κάνουν να ιδρώνετε πολύ. Επίσης, χρησιμοποιήστε πιο ήπια βότανα αντί για δυνατά μπαχαρικά για να δώσετε γεύση στο φαγητό.

 

Κάντε μπάνιο με προσοχή

Κάντε μπάνιο ή ντους καθημερινά, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό. Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να κάνετε ντους περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Εάν η μυρωδιά σας ενοχλεί, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να μειώσετε τα βακτήρια στο δέρμα. Όταν τα βακτήρια αναμειγνύονται με τον ιδρώτα, προκαλούν οσμή. Φροντίστε να στεγνώσει εντελώς, καθώς τα βακτήρια και τα μικρόβια ευδοκιμούν στην υγρασία.

Διαχειριστείτε τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Εάν η εμμηνόπαυση προκαλεί εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις, υπάρχουν πολλές θεραπείες. Εφαρμόστε μια δροσερή, υγρή πετσέτα στο δέρμα σας ή πιείτε παγωμένο νερό για ανακούφιση. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και η ορμονοθεραπεία μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τις εξάψεις. Πολλές γυναίκες δοκιμάζουν εναλλακτικές θεραπείες — σόγια, μαύρο cohosh, ρίζα dong quai, ginseng, kava, κόκκινο τριφύλλι ή DHEA — αλλά δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι λειτουργούν. Μιλήστε με το γιατρό σας για να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Επιλέξτε τα σωστά ρούχα

Φαρδιά ρούχα και φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από το δέρμα, γεγονός που επιβραδύνει τη συσσώρευση υγρασίας. Όταν ασκείστε, φορέστε υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα σας. Κρατήστε ένα επιπλέον πουκάμισο ή σακάκι πρόχειρο σε περίπτωση που η εφίδρωση σας γίνει υπερβολική. Τα ρούχα με σχέδια, μαύρα ή λευκά κρύβουν ιδιαίτερα καλά τους λεκέδες από τον ιδρώτα.

Μειώστε το στρες

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση και η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η βιοανάδραση μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα ερεθίσματα και να μειώσετε τις επιπτώσεις της εφίδρωσης. Λάβετε μέρος σε ένα μάθημα γιόγκα, πάρτε ένα CD με εικόνες με καθοδήγηση ή απλώς αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για διαλογισμό.

Βρείτε το κατάλληλο αντιιδρωτικό

Τα αντιιδρωτικά με βάση το αλουμίνιο λειτουργούν φράζοντας τους αγωγούς των ιδρωτοποιών αδένων. Για ήπια συμπτώματα, τα προϊόντα διατίθενται στα καταστήματα. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα αντιιδρωτικού σε δέρμα που έχετε στεγνώσει με πετσέτα πριν τον ύπνο. Τα ενεργά συστατικά μπορούν να αρχίσουν να δρουν ενώ κοιμάστε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ξανά το πρωί. Τα αποσμητικά μειώνουν την οσμή, αλλά δεν επηρεάζουν την υγρασία. Για σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα αντιιδρωτικό με συνταγή.

Φροντίδα για τα πόδια

Εάν τα ιδρωμένα πόδια είναι πρόβλημα, αποφύγετε τα καλσόν. Φοράτε κάλτσες από βαμβάκι ή υλικά που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα και αλλάζετε συχνά κάλτσες. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια είναι εντελώς στεγνά πριν τα φορέσετε ξανά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν φοράτε τα ίδια παπούτσια δύο συνεχόμενες μέρες. Οι απορροφητικοί πάτοι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμοι. Πηγαίνετε ξυπόλητοι όποτε είναι δυνατόν. Τα αντιιδρωτικά δεν είναι μόνο για τις μασχάλες. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στα πόδια και στα χέρια σας.

Πίνετε νερό και κάντε δροσερά ντους

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στο σπίτι και στην εργασία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εφίδρωσης. Λειτουργήστε έναν ανεμιστήρα ή ένα κλιματιστικό. Ή ανοίξτε τα παράθυρα για να διατηρήσετε την κίνηση του αέρα. Πίνετε άφθονο κρύο νερό και κάντε δροσερά ντους ή μπάνιο. Ντυθείτε με ρούχα με στρώσεις ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε στρώσεις καθώς αλλάζει η θερμοκρασία. Το καλοκαίρι, μείνετε μακριά από τον ήλιο και κάντε έντονες δραστηριότητες το πρωί.

Μείνετε υγιείς

Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ή να εντείνουν την έντονη εφίδρωση. Διατηρήστε λοιπόν ένα υγιές βάρος, πείτε όχι στο τσιγάρο και περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όχι μόνο θα μειώσετε την εφίδρωση, αλλά θα νιώσετε και καλύτερα και θα μειώσετε τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Προστατέψτε το δέρμα και τα ρούχα

Οι υγρές πτυχές του δέρματος είναι επιρρεπείς σε ερεθιστική δερματίτιδα και μόλυνση. Χρησιμοποιήστε “χιτώνια μασχάλης” — μικρά μαξιλαράκια που προσαρμόζονται στα ρούχα — για να απορροφούν τον ιδρώτα και να προστατεύουν τα ρούχα σας. Αλλάζετε ρούχα καθημερινά. Να τα πλένετε τακτικά. Και φροντίστε να στεγνώσετε καλά τα ρούχα πριν τα φορέσετε.

Δείτε ένα γιατρό

Εάν η υπερβολική εφίδρωση προκαλεί προβλήματα στη ζωή σας, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τις θεραπείες. Οι ενέσεις μπότοξ, τα ηλεκτρικά ρεύματα χαμηλού επιπέδου και ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντονης εφίδρωσης. Καλέστε αμέσως έναν γιατρό εάν έχετε επίσης πυρετό, απώλεια βάρους, πόνο στο στήθος ή γρήγορο καρδιακό παλμό. Η εφίδρωση που συνοδεύεται από οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας όπως ασθένεια του θυρεοειδούς, όγκοι, λοίμωξη ή καρδιακή νόσο.