Ανάκληση παρτίδας για εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου

Ανακαλείται η παρτίδα Μ16104 του εμβολίου «MENVEO P.SO.IN.SO 0,5ML» κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου (οροομάδων A, C, W135 και Υ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Πρόκειται για εθελοντική ανάκληση του Κατόχου της ‘Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), δηλαδή της εταιρείας GlaxoSmithKline A.E.B.E., η οποία καλείται από τον Ε.Ο.Φ. να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας και να την αποσύρει από την αγορά.

Η απόφαση για ανάκληση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης του ΚΑΚ για ασυνήθιστη εμφάνιση -μοιάζει με γέλη- σε ένα από τα λυοφιλοποιημένα συστατικά του εμβολίου: στο «Men A» (ολιγοσακχαρίτης του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων Α).

Το συγκεκριμένο πρόβλημα διαπιστώθηκε κατόπιν σχετικών αναφορών από την ελληνική αγορά και αποδίδεται στο χειρισμό του προϊόντος μετά τον αυτοματοποιημένο έλεγχο των φιαλιδίων. Αναγνωρίζεται εύκολα κατά τον οπτικό έλεγχο του προϊόντος από τους επαγγελματίες υγείας.

Όπως αναφέρει ο Ε.Ο.Φ., η απόφασή του εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση του ΚΑΚ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ