Μια μικρή μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία κάνει ένα βήμα προς την ποσοτικοποίηση του κινδύνου για την εξάπλωση της COVID 19 εντός των γυμναστηρίων.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν από τις αρχές της πανδημίας ότι η COVID 19 μεταδίδεται συνήθως στον αέρα με σωματίδια αερολύματος που αποβάλλουν οι μολυσμένοι άνθρωποι και όσο πιο βαθιά αναπνέουν οι άνθρωποι – όπως όταν ασκούνται – τόσο περισσότερα σωματίδια αποβάλλουν. Πόσο περισσότερα όμως;
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έντονα αποβάλλουν 132 φορές περισσότερα σωματίδια αερολύματος ανά λεπτό από ό,τι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.
Για τις ανάγκες της μελέτης, 16 συμμετέχοντες σε στατικά ποδήλατα ανέπνεαν καθαρό αέρα μέσω μιας μάσκας προσώπου από σιλικόνη και εκπνέουν σε μια πλαστική σακούλα, εξαλείφοντας έτσι τις πηγές μόλυνσης, δήλωσε στο Time ο Christian Kähler, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μηχανικής Ρευστών και Αεροδυναμικής του Πανεπιστημίου της Bundeswehr München και συν-συγγραφέας της μελέτης. Η παραγωγή σωματιδίων αερολύματος μετρήθηκε ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ηρεμίας και ενώ ασκούνταν.
Οι συμμετέχοντες εξέπνεαν περίπου 580 σωματίδια ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας και 76.200 σωματίδια ανά λεπτό ενώ ασκούνταν έντονα, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης και μεγαλύτερη εμπειρία στην προπόνηση αντοχής ανέπνεαν 85% περισσότερα αερολύματα από τα άτομα χωρίς τέτοια προπόνηση.
“Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη περισσότερων μέτρων μετριασμού βάσει δεδομένων για την ομαδική άσκηση σε κλειστούς χώρους”, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Συνέστησαν αυξημένο εξαερισμό των χώρων άσκησης, τήρηση ασφαλών αποστάσεων μεταξύ των ασκούμενων και περιορισμό του χρόνου παραμονής στους χώρους άσκησης.
Επιπλέον, συνιστούν 15λεπτα διαλείμματα εξαερισμού μεταξύ των μαθημάτων, έλεγχο των συμμετεχόντων πριν από την άσκηση για τη μόλυνση, ασπίδες ασφαλείας μεταξύ των ασκούμενων, φίλτρα αέρα και χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.
“Αυτά τα δεδομένα όχι μόνο εξηγούν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της ομαδικής άσκησης σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό καλύτερα στοχευμένων μέτρων μετριασμού για τη σωματική δραστηριότητα σε εσωτερικούς χώρους, όπως η φυσική αγωγή στο σχολείο, οι χορευτικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια γάμων ή τα μαθήματα γυμναστικής υψηλής έντασης, όπως το spinning”, αναφέρει η μελέτη.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους είχε αρκετούς περιορισμούς. Συμμετείχαν μόνο 16 άτομα και κανένας από αυτούς δεν είχε COVID, οπότε η πραγματική εξάπλωση των σωματιδίων αερολύματος COVID δεν ποσοτικοποιήθηκε.