Όταν γυρνάτε από την δουλειά και δεν έχετε προετοιμάσει κάποιο γεύμα, σίγουρα η ιδέα να πάρετε ένα “γρήγορο” φαγητό είναι ελκυστική και σίγουρα ξεκούραστη!
Αλλά υπάρχει ένα σαφές μειονέκτημα. Προκειμένου να σερβίρουν φαγητό τόσο γρήγορα, φθηνά και με συνέπεια, πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού επικεντρώνονται στη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα αντί να σερβίρουν ποιοτικά, θρεπτικά τρόφιμα.
Τι θεωρείται γρήγορο φαγητό;
Η ιστορία του γρήγορου φαγητού χρονολογείται σχεδόν έναν αιώνα, αλλά η ιδέα – και μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια γρήγορου φαγητού της Αμερικής – πραγματικά απογειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και του ’50. Σήμερα, έχει γίνει τόσο βασικό στοιχείο της κουλτούρας που μέχρι και ένας στους τρεις Αμερικανούς τρώει γρήγορο φαγητό κάθε μέρα .
Γνωρίζετε το γρήγορο φαγητό όταν το βλέπετε: Είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό μαζικής παραγωγής που παρασκευάζεται γρήγορα — συνήθως στη σχάρα, σε φριτέζα ή σε φούρνο μικροκυμάτων. Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες μεθόδους προετοιμασίας για να φροντίζουν να παίρνετε τις τραγανές, λιπαρές πατάτες που περιμένετε κάθε φορά.
Γιατί το γρήγορο φαγητό είναι κακό για εσάς;
Τα διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα με διαφορετικούς τρόπους, αλλά εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να κάνει στο σώμα σας η συχνή κατανάλωση φαστ φουντ:
Ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση
Πολλά είδη γρήγορου φαγητού είναι γεμάτα με νάτριο, το οποίο δρα ως συντηρητικό και ενισχύει τη γεύση. Ό,τι είναι επεξεργασμένο, συσκευασμένο ή συσκευασμένο θα έχει νάτριο. Το πρόβλημα είναι ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση , γεγονός που ασκεί πίεση στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σκληρύνει ή να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία σας, καθιστώντας σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.
Στην ιδανική περίπτωση, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσληψη αλατιού κάτω από 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία — αν και οι τρέχουσες συστάσεις της επιτρέπουν έως και 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Επειδή το νάτριο είναι τόσο διαδεδομένο στη διατροφή μας, μπορεί να προστεθεί γρήγορα.
Σας αφήνει “φουσκωμένο”
Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή βαριά με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως ψωμί, ψωμάκια) μπορεί όλα να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι. Και, αν προσθέσετε μια σόδα στο γεύμα σας, θα μπορούσε να το κάνει χειρότερο.
Ανεβάζει τη χοληστερόλη σας
Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε λάδι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά — και αυτά περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσει την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη σας, η οποία σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Η American Heart Association συνιστά να μην προέρχεται περισσότερο από το 6% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Εάν τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα, αυτό είναι περίπου 13 γραμμάρια ή η ποσότητα που περιέχεται σε ένα πρωινό σάντουιτς με μπέικον, αυγά και τυρί.
Συμβάλλουν σε πεπτικά προβλήματα
Τα bagels, τα muffins και οτιδήποτε παναρισμένο μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά είναι όλα επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που στερούνται φυτικών ινών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών (25 έως 35 γραμμάρια την ημέρα) βοηθάει στο να κρατάτε τα πράγματα σε κίνηση στο πεπτικό σας σύστημα. Μειώνει τον κίνδυνο για εκκολπωματίτιδα και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και κήλες.
Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν επίσης τα καλά βακτήρια του εντέρου σας να ανθίσουν και να σας κρατούν χορτάτους. Εάν βασίζεστε πολύ στο γρήγορο φαγητό, θα δυσκολευτείτε να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητα. Για παράδειγμα, ένα μάφιν βατόμουρου σε καφετέρια θα σας δώσει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών σας σε υδατάνθρακες, αλλά μόνο ένα ή δύο γραμμάρια φυτικών ινών.
Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους
Αν πάτε και πάρετε ένα γεύμα για δείπνο, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε να τρώτε μεγαλύτερη μερίδα (και τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες) από ό,τι θα κάνατε αν μαγειρεύατε στο σπίτι. Αν αυτό γίνει συστηματικό, όλες αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορούν να προσθέσουν επιπλέον κιλά. Και όταν αυτές οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι μέσα σε λίγες ώρες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε – το μαντέψατε – ακόμη περισσότερες επιπλέον θερμίδες.
Μετά υπάρχει ο παράγοντας ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος στην επιδημία της παχυσαρκίας. Κρύβεται σε πολλά φαγητά, συμπεριλαμβανομένων ποτών και σαλτσών. Μαντέψτε πόση ζάχαρη έχει στο πρωινό σας καφέ μόκα; Πάνω από 25 γραμμάρια. Ή σε εκείνο το μιλκσέικ βανίλιας; Πάνω από 80 γραμμάρια, αν το κάνετε μεγάλο. Αυτό είναι σχεδόν 20 κουταλάκια του γλυκού!
Στραγγίζει την ενέργειά σας
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες η ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, η οποία ωθεί το σώμα σας να παράγει ένα κύμα ινσουλίνης για να το μειώσει γρήγορα. Αυτός ο κύκλος αιχμής και σύγκρουσης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι. Εν τω μεταξύ, ένα ισορροπημένο γεύμα με πρωτεΐνες, υγιή λίπη και πλούσιους σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει και να απορροφήσει το σώμα σας. Αυτό επιβραδύνει την απελευθέρωση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός σας, ώστε να λαμβάνετε σταθερή ενέργεια.
Επηρεάζει τη διάθεσή σας
Όταν τρώτε μια διατροφή που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, χάνετε πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά – πέρα από τις φέτες μαρουλιού iceberg και ντομάτας που υπάρχουν στα σάντουιτς γρήγορου φαγητού – είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που θρέφουν το σώμα σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας .
Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη .
Πέντε από τις πιο ανθυγιεινές επιλογές γρήγορου φαγητού
- Πίτσα
- Μπέργκερ και πατάτες
- Συνδυασμός αλλαντικών :
- Χοτ ντογκ
- Τηγανητό κοτόπουλο
Κάντε πιο υγιεινές επιλογές γρήγορου φαγητού, ψάχνοντας για γεύματα με άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και φυτικές ίνες και αποφύγετε οτιδήποτε μεγάλου μεγέθους.