ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς την Κυριακή, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου».

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα σήμερα 27 και αύριο 28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα, από τις 9:00 πμ έως 17:00 μμ, γιατροί θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Το πρόγραμμα «Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου» του ΕΛΙΚΑΡ είναι απόρροια της διαπίστωσης ότι η «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων, με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας, αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, που στόχο έχουν τον περιορισμό των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα αυτό, που αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, στα 14 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τις περίπου 68.000 ενήλικες που εξετάστηκαν:

  • 50% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl).
  • 25% έχει υπέρταση και 10% διαβήτη.
  • 42% είναι υπέρβαρο και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνίζει.
  • Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει τον στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, όταν ξεκινά τη θεραπεία.
  • Μόνο οι μισοί, από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη, κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.
  • Περισσότεροι από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν τον μεγάλο αριθμό αγγειακών εμφραγμάτων (20.000/έτος) κι εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ