Αυξάνει το υπουργείο Υγείας τους ποιοτικούς δείκτες για την αξιολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ. Μετά τους ποιοτικούς δείκτες για απεικονιστικές εξετάσεις, αναμένεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για ποιοτική αξιολόγηση ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, με την εφαρμογή τους να τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. “Βασικό στοιχείο το οποίο έχουμε από τους αξονικούς και τους μαγνητικούς τομογράφους ότι είναι ήδη και πριν εφαρμοστεί το μέτρο – έχει βγει μόνο η υπουργική απόφαση – υπήρξε 10% βελτίωση των μηχανημάτων στην αγορά ενώ υπήρξαν μια σειρά από μηχανήματα τα οποία πρέπει να αποσυρθούν γιατί δεν έπρεπε να κυκλοφορούν”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ και ο real time έλεγχος είναι βασικοί άξονες της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος σημείωσε ότι για το 2023 θα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: για τους παρόχους οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες, “αυτομάτως η στόχευσή μας θα είναι σε αυτές τις κατηγορίες να υπάρχει και δραστική μείωση του clawback με σκοπό την πλήρη του απάλειψη”. Εκτίμησε δε ότι “μαγνήτες και αξονικοί θα είναι η κατηγορία που δεν θα υπάρξει clawback για το 2023”.
Αύξηση του προϋπολογισμού
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια με μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και με τη στήριξη από το Υπουργείο Οικονομικών έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. “Αυτή τη στιγμή ένας από τους βασικούς τομείς οι οποίοι διαμαρτύρονται και διαμαρτύρονται και σήμερα (σ.σ κλινικοεργαστηριακοί και ιδιώτες γιατροί), τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, ενίσχυση του προϋπολογισμού ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει 1,5 δισ. ευρώ ετησίως στους ιδιώτες παρόχους, 850 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ, άλλα 2 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, με το μεγαλύτερο ποσό αυτών των πόρων να προέρχεται είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων.
Μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο φάρμακο ζητά η φαρμακοβιομηχανία
Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, έγινε ανασκόπηση στην εξέλιξη της φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και στο μέλλον της. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την κ. Γιώτα Λίτσα, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως η απευθείας διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, η κατ’ οίκον παράδοση σκευασμάτων, τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διακινούνται φάρμακα αξίας 1,5 δις ευρώ. Παράλληλα, μια πορεία … ανηφορική έχει διαγράψει ο ΕΟΠΥΥ τα δέκα χρόνια όσον αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία. Σημειώνεται ότι υπήρχαν 280 εκατομμύρια ευρώ οφειλές, με το 2012 να ήταν μια χρονιά πολύ άσχημη σε αυτό τον τομέα για τα φαρμακεία.
Κοινή παραδοχή των εκπροσώπων των ασθενών, των φαρμακείων αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας είναι ότι ναι μεν πλέον έχουν εξομαλυνθεί οι πληρωμές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν. Ανάμεσα στις προτάσεις, είναι η πρόσληψη προσωπικού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, από την πλευρά των φαρμακοποιών, η αποϋλοποίηση των συνταγών, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η υιοθέτηση “κλεισίματος” ραντεβού από τους φαρμακοποιούς. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας επαναλαμβάνουν ότι η χρηματοδότηση για φάρμακα είναι πολύ χαμηλή. Ενώ έχουν γίνει κινήσεις, όπως είναι ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις, η χρηματοδότηση παραμένει ίδια από το 2014 έως το 2021, ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατά 35%-40%.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, έξω από το Πολεμικό Μουσείο όπου και πραγματοποιείται η διήμερη εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ. “Έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών. Οι ιατροί φεύγουν από τη χώρα, τα εργαστηριακά τμήματα των Νοσοκομείων δεν έχουν ιατρούς ειδικευόμενους βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, παθολογοανατόμους και κυτταρολόγους. Διαλύεται η διάγνωση της χώρας, μετά από μία πανδημία που βασίστηκε στη διάγνωση ! Ο ασφαλισμένος χάνει τον ιατρό της γειτονιάς αλλά και την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις στα Νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.