Εάν είστε γυναίκα μέσης ηλικίας και παρατηρείτε ότι την περιοχή της κοιλιάς σας να μεγαλώνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν είστε μόνοι.
Αυτή είναι μια φυσιολογική αλλαγή που, δυστυχώς, συμβαίνει πραγματικά σε όλες σχεδόν τις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν.
Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα ανεβαίνουν. Και η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές πιθανότατα οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα του σώματος, είπε – μαζί με εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση, ακανόνιστες περιόδους, προβλήματα ύπνου και πολλά άλλα. Αυτή η περιεμμηνοπαυσιακή μετάβαση, η οποία τυπικά ξεκινά μεταξύ 45 και 55 ετών και διαρκεί περίπου 7 χρόνια, τελειώνει επίσημα ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο. Σε εκείνο το σημείο, οι γυναίκες λέγεται ότι βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στους μηρούς και τους γοφούς, με αποτέλεσμα ένα σώμα σε σχήμα αχλαδιού, ενώ οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, κάνοντας έχουν πιο «σχήμα μήλου».
Οι κίνδυνοι του λίπους στην κοιλιά
Οι αυξήσεις στο λίπος στην κοιλιά – και συγκεκριμένα, ο τύπος του σπλαχνικού λίπους που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και περιβάλλει τα όργανα – έχουν συνδεθεί με ορισμένους αυξημένους κινδύνους για την υγεία , όπως καρδιακές παθήσεις , διαβήτη και καρκίνο, ενώ μπορεί η εμφάνισή του να οφείλεται όχι μόνο στην εμμηνόπαυση αλλά και σε στρες, κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης.
Από την άλλη, το λίπος που αποθηκεύεται στους μηρούς και τους γοφούς, δημιουργώντας το λεγόμενο σχήμα αχλαδιού, φαίνεται να προστατεύει από τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.
Μεταξύ άλλων ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με το κοιλιακό λίπος είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, η διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας και οι ημικρανίες. Ακόμη και ο κίνδυνος άσθματος αυξάνεται από το υπερβολικό βάρος και ιδιαίτερα από την κοιλιακή παχυσαρκία, σύμφωνα με μια μελέτη 88.000 δασκάλων στην Καλιφόρνια .
Συνολικά, σύμφωνα με ευρήματα μεταξύ περισσότερων από 350.000 Ευρωπαίων ανδρών και γυναικών που δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine, η μεγάλη μέση μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμα κι αν το συνολικό σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Τουλάχιστον 2,5 έως 5 ωρών μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, και οι δύο καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κοιλιακό λίπος. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιούς μυϊκής και οστικής μάζας και βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις αλλαγές της διάθεσης που μπορεί να προκύψουν με την εμμηνόπαυση.
- Υγιεινή διατροφή – συμπεριλαμβανομένης μιας που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και δίνει προτεραιότητα στα ψάρια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα άπαχα κρέατα ως πηγές πρωτεΐνης – μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από αυτές τις καταστάσεις.
- Κοιμηθείτε αρκετά — τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Σε μια μελέτη 68.000 γυναικών που παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια, όσες κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο είχαν το ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να πάρουν κιλά.