Η καλλιέργεια του κράνμπερι για εμπορικούς σκοπούς ξεκίνησε το 19ο αιώνα, αλλά χρησιμοποιείτο πολλούς αιώνες πριν από τους Ινδιάνους, οι οποίοι με αυτό διακοσμούσαν τα φτερά τους και έβαφαν υφάσματα.
Τι όμως προσφέρει το κράνμπερι στην υγεία μας και γιατί είναι τόσο πολύτιμο;
Αντιοξειδωτικά: Είναι πλούσι0 σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Προστατεύουν την υγεία του στόματος: Εχουν μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικά μικροθρεπτικά συστατικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Όταν τρώτε ένα κράνμπερι, οι πολυφαινόλες παραμένουν στο σάλιο σας ακόμα και αφού μασήσετε και καταπιείτε. Εκεί, βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας, των ασθενειών των ούλων και του καρκίνου του στόματος.
Προστατεύουν το έντερο: Είναι ένα από τα μόνα φρούτα που έχουν προανθοκυανιδίνες τύπου Α, οι οποίες βοηθούν να σταματήσουν οι λοιμώξεις του εντέρου πριν ξεκινήσουν. Αυτές οι πολυφαινόλες βοηθούν στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου σας υγιή και στην πρόληψη της μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού , η οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρικά έλκη. Δίνουν επίσης στα κράνμπερις το έντονο κόκκινο χρώμα τους.
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών: Τα βακκίνια αναπτύσσονται σε έλη, τα οποία είναι έλη από πολυεπίπεδη άμμο, τύρφη και χαλίκι που σχηματίστηκαν από παγετώνες πριν από χιλιάδες χρόνια. Ο βάλτος προστατεύει αυτό το μοναδικό φρούτο που περιέχει μεγάλες ποσότητες υγιεινών φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι φρέσκα κράνμπερι έχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών για να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει τη ζάχαρη πιο αργά, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα.