Χωρίς αμφιβολία είναι πανέμορφα. Είτε ολόκληρα είτε απλά σε ένα μπωλ, τα ρόδια τραβούν το βλέμμα σας και τα απολαμβάνετε ως μία εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή. Γιατί όμως είναι τόσο καλά για την υγεία;
1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις περιβαλλοντικές τοξίνες όπως η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη και την αποκατάσταση της βλάβης του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι, μπορεί να είναι μια θρεπτική προσθήκη σε μια υγιεινή, φυτική διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή.
2. Μπορεί να ωφελήσουν την υγεία του προστάτη
Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι τα συστατικά του χυμού ροδιού βοήθησαν στην αναστολή της κίνησης των καρκινικών κυττάρων εξασθενώντας την έλξη τους σε ένα χημικό σήμα που προάγει την εξάπλωση του καρκίνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ανακάλυψαν ότι ο χυμός ροδιού φαινόταν να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και την αύξηση του θανάτου των καρκινικών κυττάρων σε άνδρες που είχαν υποβληθεί σε προκαταρκτική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.
3. Προάγουν την υγεία της καρδιάς
Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε μια μορφή που είναι λιγότερο επιβλαβής και επίσης μπορεί να μειώσουν την πλάκα που έχει ήδη συσσωρευτεί στα αγγεία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Σε μια μελέτη σε υγιείς άνδρες, ερευνητές από το Ισραήλ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού μειώνει την πιθανότητα της LDL , της «κακής» χοληστερόλης που σχηματίζει πλάκα και έδειξαν ότι βελτιώνει την HDL , την «καλή» χοληστερόλη.
Μια άλλη ισραηλινή μελέτη έδειξε μείωση στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης σε ποντίκια των οποίων η διατροφή συμπληρώθηκε με χυμό ροδιού. Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση λιπών, χοληστερόλης και άλλων ουσιών μέσα και πάνω στα τοιχώματα των αρτηριών, που μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος.
Πώς να φάτε ένα ρόδι
Αντί να πιείτε έναν εμφιαλωμένο χυμό ροδιού, σπάστε το ρόδι και φάτε τα φρούτα από μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, καταναλώνετε λιγότερη ζάχαρη.
Εάν δεν θέλετε να φάτε σπόρους ροδιού με ένα κουτάλι, σκεφτείτε να τους ρίξετε σε σαλάτες σας, με πλιγούρι βρώμης, κινόα ή και μέσα στο γιαούρτι.
Τα ρόδια συμπληρώνουν επίσης πουλερικά, όπως πιάτα με κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Το μισό ρόδι θεωρείται μια μερίδα του φρούτου, το οποίο είναι στην εποχή του από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.