Τα τσιμπήματα κουνουπιών που προκαλούν φαγούρα μπορεί να είναι εφιάλτης το καλοκαίρι. Αλλά τι είναι αυτό που κάνει που προκαλεί την φαγούρα;
Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενεργοποιείται για να μας προστατεύσει από την επίθεση. Αυτό είναι παρόμοιο με μια αλλεργική αντίδραση και προκαλεί την εμφάνιση ενός ανυψωμένου, κνησμώδους εξογκώματος.
Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν φαγούρα;
Όταν ένα τσίμπημα κουνουπιού τρυπάει το δέρμα, το σώμαμας αναγνωρίζει το σάλιο του κουνουπιού ως ξένη ουσία. Αυτό προκαλεί μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία στοχεύει να διώξει τον εισβολέα. Το πρήξιμο γύρω από το δάγκωμα προκαλείται από την ισταμίνη, η οποία παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη αυξάνει τη ροή του αίματος και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων γύρω από την πληγείσα περιοχή, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή ή πρήξιμο.
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν φαγούρα επειδή η ισταμίνη στέλνει επίσης ένα σήμα στα νεύρα γύρω από το τσίμπημα.
Την πρώτη φορά που ένα άτομο δαγκώνεται, το σώμα του μπορεί να μην αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Η ανοσολογική απόκριση είναι κάτι που μαθαίνει το σώμα αφού εκτεθεί σε μια ξένη ουσία.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην αντιδράσουν ποτέ σε ένα δάγκωμα. Άλλοι μπορεί να γίνουν πιο ανεκτικοί στο τσίμπηκα ενός κουνουπιού με την πάροδο του χρόνου. Για πολλούς, η αντίδραση παραμένει σταθερή και τα τσιμπήματα κουνουπιών συνεχίζουν να είναι ενοχλητικά.
Τα κουνούπια δαγκώνουν τους ανθρώπους για να πιουν το αίμα τους. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο αίμα ενός ανθρώπου βοηθούν τα θηλυκά κουνούπια να κάνουν τα αυγά που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Μόνο θηλυκά κουνούπια τσιμπούν ανθρώπους.
Ένα κουνούπι χρησιμοποιεί την αιχμηρή άκρη του στόματός του που μοιάζει με άχυρο (προβοσκίδα) για να τρυπήσει το δέρμα ενός ατόμου. Εντοπίζει το αιμοφόρο αγγείο και αντλεί αίμα από το στόμα του.
Καθώς το κάνει αυτό, εγχέει σάλιο που περιέχει ένα αντιπηκτικό. Αυτό εμποδίζει την πήξη του αίματος του ατόμου. Εάν το αίμα πήζει γύρω από το στόμα του κουνουπιού, μπορεί να κολλήσει.
Το ξύσιμο το κάνει χειρότερο;
Το ξύσιμο των τσιμπημάτων κουνουπιών μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό. Αντί να ανακουφίσει τον κνησμό, το ξύσιμο μιας ήδη φλεγμονώδους περιοχής αυξάνει τη φλεγμονή. Αυτό δημιουργεί στην περιοχή ακόμα πιο πολλή φαγούρα.
Το ξύσιμο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης εάν σπάσει το δέρμα. Εάν η περιοχή μολυνθεί, θα είναι πολύ πιο φαγούρα και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί.
Θεραπευτική αγωγή
Οι ακόλουθες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και του κνησμού ενός τσιμπήματος κουνουπιού:
Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά είναι ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού. Αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των τσιμπημάτων των κουνουπιών.
Εφαρμογή θερμότητας: Η εφαρμογή θερμότητας σε ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού. Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η τοπικά χορηγούμενη θερμότητα έφερε γρήγορη ανακούφιση στα συμπτώματα του τσιμπήματος κουνουπιών.
Εφαρμογή μελιού: Το μέλι είναι αντιβακτηριακό και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών. Σύμφωνα με μελέτη, το φυσικό μέλι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει τη μόλυνση. Για το λόγο αυτό, το φυσικό μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ενός τσιμπήματος κουνουπιού όταν εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή. Είναι απαραίτητο να το ξεπλύνετε πριν βγείτε έξω, καθώς μπορεί να προσελκύσει κουνούπια και άλλα έντομα.
Κρέμα κορτικοστεροειδών: Οι κρέμες με κορτικοστεροειδή μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον κνησμό. Καθώς αυτές οι κρέμες βασίζονται σε στεροειδή, οι άνθρωποι πρέπει να τις χρησιμοποιούν με φειδώ και δεν πρέπει να τις εφαρμόζουν σε ανοιχτές πληγές. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος με επαναλαμβανόμενη χρήση.
Αλόη: Ένα είδος αλόης, η Aloe littoralis, έχει προταθεί για τη μείωση της φλεγμονής και την επούλωση των πληγών σε μελέτες σε ζώα. Η εφαρμογή τζελ αλόης σε ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής και να καταπραΰνει τον κνησμό.
Βασιλέλαιο: Μια μελέτη του 2013 σε ζώα βρήκε ότι το έλαιο βασιλικού βοήθησε στην ανακούφιση της φλεγμονής στην αρθρίτιδα, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βασιλικού ελαίου υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη φλεγμονή του τσιμπήματος των κουνουπιών.
Πότε να δείτε γιατρό
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να μολυνθούν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αν δεν είναι τόσο απλό το τσίμπημα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να προκληθεί αλλεργία και το τσίμπημα να προκαλέσει μέχρι και αναφυλακτικό σοκ.
Τι να κάνετε για πρόληψη
Για να μειωθεί ο κίνδυνος τσιμπήματος από κουνούπια, θα πρέπει:
- να χρησιμοποιήσετε απωθητικό κουνουπιών
- να φορέστε μακρυμάνικα μπλουζάκια και μακρύ παντελόνι
- να πλένεστε συχνά, καθώς ο ιδρώτας μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια
- να αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δαγκώματος