Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας στους εφήβους. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ στην εφηβεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης σε νεαρούς ενήλικες.
Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να εξαρτώνται από το αλκοόλ και δυσκολεύονται να σταματήσουν να πίνουν ή να περιορίσουν την ποσότητα πρόσληψης. Επίσης παρουσιάζουν μειωμένο ενδιαφέρον για κοινωνικές και εργασιακές δραστηριότητες και εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης. Ακόμη και όταν η συνήθεια αρχίζει να επηρεάζει την υγεία, τη ζωή και την εργασία, τα άτομα που εξαρτώνται από το αλκοόλ δυσκολεύονται να σταματήσουν να πίνουν.
Η τελευταία μελέτη από μια ομάδα ερευνητών από το UCL (University College London) και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δείχνει ότι οι έφηβοι που παρουσιάζουν σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 20.
Η μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των σημείων προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ ή εξάρτησης από το αλκοόλ στην ηλικία των 18 ετών και της κατάθλιψης έξι χρόνια αργότερα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ από την ηλικία των 17 έως 22 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη στην ηλικία των 24 ετών από τους συνομηλίκους τους που δεν εξαρτώνται. Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι οι έφηβοι που έπιναν πολύ αλκοόλ και δεν είχαν σημάδια εξάρτησης δεν εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
“Ενώ διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ από μόνη της δεν φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα κατάθλιψης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι πρόδρομος της εξάρτησης και μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη σωματική υγεία μακροπρόθεσμα επίσης. παραμένουν σημαντικοί ως στόχοι για πρόληψη ή μείωση κατά την εφηβεία», δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας Gemma Hammerton.