Ικανοποίηση ΣΦΕΕ από εξαγγελίες Μητσοτάκη

Θετική η πρόθεση για συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις όμως χρειάζεται αύξηση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα.

Την ικανοποίηση της για την εξαγγελία δια στόματος πρωθυπουργού ότι θα συμψηφίζονται επενδυτικές δαπάνες από τις φαρμακευτικές εταιρείες με το clawback εκφράζει η φαρμακευτική κοινότητα. Την ίδια ώρα επισημαίνει όμως πως η κατακόρυφη άνοδος του clawback δείχνει ότι οι δημόσια δαπάνη για το φάρμακο δεν επαρκεί και απαιτείται αύξηση των πόρων.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ΣΦΕΕ αναφέρει ότι χαιρετίζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για το 2019. Η εν λόγω εξέλιξη εξάλλου ήταν αίτημά του ώστε να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των διεθνών όσο και των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος.

Σημειώνει επίσης ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για το 2019, είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δις για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δις για το 2019. Η αύξηση των επιστροφών, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο, καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί.

«Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δις. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (42 εκατ. ευρώ για το 2018). Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις», επισημαίνει στην ανακοίνωση ο ΣΦΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ