Του Γιάννη Δαγρέ*
Πρόσφατο άρθρο – άποψη Κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο κατακρίνει τη νομοθετική επαναρρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων μας κίνησε το ενδιαφέρον.
Η απόπειρα προσέγγισης ήταν ομολογουμένως χαριτωμένη, καθώς ένα αμιγώς τεχνικό ζήτημα, όπως αυτό της 24ωρης προσβασιμότητας του πληθυσμού σε Φαρμακείο, έγινε με όρους … κομματικούς (!!!), πιθανόν ιδεοληπτικούς-δεισιδαιμονικούς… Αύριο οι όροι μπορεί να γίνουν ποδοσφαιρικοί, και από μεθαύριο -γιατί όχι- μπορεί και αστρολογικοί…
Δυστυχώς όμως, το θέμα αυτό, επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων, στην πραγματικότητα όλων, των Ελλήνων πολιτών.
Πρώτ΄ απ΄ όλα, θυμίζουμε ότι η ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων υπερψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες (24-5-2019) από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της Βουλής ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας (πλην ΚΚΕ).
Δεύτερον, θυμίζουμε ότι η ανάγκη που την έφερε, δεν ήρθε από τον ουρανό.
Μεταξύ 2011 και 2018 τα διάφορα μνημονιακά πειράματα απελευθέρωσης (διευρυμένο και ελεύθερο ωράριο Φαρμακείων) απέτυχαν παταγωδώς και χρεοκόπησαν, οδηγώντας σε μείωση των διανυκτερεύσεων των Φαρμακείων, τον μόνο θεσμό που παρέχει εγγυημένη πρόσβαση του πολίτη σε Φαρμακείο 24 ώρες το 24ωρο, κατά 36%, και αυτό μόνο στην Αττική.
Άρχισαν λοιπόν να συσσωρεύονται εύλογες διαμαρτυρίες πολιτών, οπότε και οι Περιφέρειες, αμήχανες, κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές (Επιστολές Περιφέρειας Αττικής προς Υπουργείο Υγείας, 15-3-2016).
«Λεπτομέρεια της αγοράς που δεν πρέπει να ασχολείται μαζί της το Κράτος», η 24ωρη προσβασιμότητα των συμπολιτών του σε Φαρμακείο, ισχυρίζεται πάντως το άρθρο…
Είναι κι αυτό μία άποψη.
Άλλωστε, έννοιες και απόψεις όπως πχ. η Παγκόσμια Ειρήνη, η Αιώνια Αγάπη, η Καλοσυνάτη Αγορά που προσφέρει Καθολική Ευημερία και Αξιοκρατία, οι Νεράϊδες κ.α., γεμίζουν όντως με ζεστασιά τις καρδιές, ειδικά των παιδιών, και αποτελούν ιδανικά αφηγήματα για τα έντυπα ρομάντζα και τις σαπουνόπερες της τηλεόρασης.
Και είναι κρίμα που ο πραγματικός κόσμος δεν είναι όπως τα παραπάνω τον περιγράφουν.
Ίσως να φταίνε για αυτό οι «κακές συντεχνίες της σκοταδιστικής οπισθοδρόμησης» όπως πχ. οι φαρμακοποιοί, που ως γνωστόν διδάσκονται στα Πανεπιστήμια Σκοτεινές και Απόκρυφες Τέχνες, και όχι, προς Θεού, κάποια Επιστήμη όπως η Φαρμακευτική (εξ΄ ου και «συν-τεχνίες»).
Μπορεί να φταίει και η ίδια η Αριθμητική, η Στατιστική, η Πλάση όλη, που τολμούν με τέτοια σκληρότητα να γκρεμίζουν τις τόσο μεθυστικές αυταπάτες του μυαλού μας.
Άλλωστε τι να την κάνει κανείς τη Γνώση και τη Λογική, όταν έχει για εφόδιό του την Πίστη στην Ελεύθερη Αγορά, στα Αόρατα Χέρια της, και στις Ιερές Επουράνιες Δοξασίες της. Και όποιον πάρει ο Χάρος…
Η Ανθρώπινη Ιστορία άλλωστε βρίθει από τέτοιου είδους αδικημένους και παρεξηγημένους «Φωστήρες» και «Ανοιχτόμυαλους» εκσυγχρονιστές του Πνεύματος, όπως για παράδειγμα ο Μέγας Βασιλέας των Περσών της Αρχαιότητας, ο Ξέρξης Ά, που … πολύ λογικά σκεπτόμενος κι εκείνος κατ΄ αντιστοιχία, … μαστίγωνε τη θάλασσα επειδή η τρικυμία του γκρέμισε τη γέφυρα στον Ελλήσποντο, μη συμμορφούμενη (η βλάσφημη η τρικυμία) με τη Θεία Επιθυμία του και την εικόνα που είχε Αυτός στο μυαλό του, για τον Κόσμο…
Η υπόλοιπη κοινωνία πάντως, καλού κακού, λέμε στο μεταξύ να μην παραβλέψουμε την πραγματικότητα, και να εξασφαλίσουμε την 24ωρη πρόσβαση του κοινού σε Φαρμακείο με τρόπο λογικό και τεχνοκρατικό.
Τώρα βέβαια, αυτό μπορεί και να θίγει λίγο τις θρησκόληπτες οικονομικοκοινωνικές δοξασίες και ευαισθησίες του άρθρου, ενώ μπορεί και να κακοφαίνεται λιγάκι στη λατρεμένη Θεότητα του, την «Αγορά».
*Ο κ. Γιάννης Δαγρές, είναι Φαρμακοποιός, Μέλος ΔΣ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Ειδικός Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ)