Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ως τώρα μιλούσαμε για τη συμβολή της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Νέα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι η διατροφή θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία της ασθένειας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature και δείχνει ότι ο δραστικός περιορισμός ενός αμινοξέος, το οποίο βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα αυγά, αύξησε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας στα ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

Ειδικότερα οι ερευνητές περιόρισαν την πρόσληψη μεθειονίνης στα ποντίκια, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά λαμβάνεται μόνο μέσω της τροφής, επειδή το σώμα δεν την παράγει από μόνο του.

Το ίδιο αμινοξύ χρησιμοποιούν και τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με αυτήν την περιοριστική δίαιτα σε υγιή ποντίκια, για να επαληθεύσουν αρχικά ότι θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον μεταβολισμό τους. Κατόπιν την επέβαλαν και σε ποντίκια, που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου ή από σάρκωμα των μαλακών ιστών, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου.

Η χορήγηση μιας πολύ ήπιας δόσης χημειοθεραπείας, που από μόνη της δεν αναμενόταν να έχει κάποιο αποτέλεσμα στον καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε μια «αξιοσημείωτη μείωση της ανάπτυξης του όγκου».

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε, όταν συνδύασαν τη μείωση της μεθειονίνης με την ακτινοβολία στα ποντίκια, που έπασχαν από σάρκωμα μαλακών ιστών.

«Τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν, όταν τους στερούμε ορισμένες θρεπτικές ουσίες», εξήγησε ο βασικός συντάκτης του άρθρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας, Τζέισον Λόκασεϊλ στο γαλλικό πρακτορείο, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Ασφαλώς δεν πρόκειται για το φάρμακο κατά του καρκίνου, όμως δείχνει ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες αλληλεπιδράσεις με την τροφή που καταναλώνουμε, το πώς αυτό αλλάζει τον μεταβολισμό (…) και πώς αυτές οι αλλαγές στον μεταβολισμό των κυττάρων θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίπτωση στην ανάπτυξη των όγκων».

Σε ένα πρώτο βήμα για να επεκτείνουν τη μελέτη τους και στον άνθρωπο, οι ερευνητές χορήγησαν αυτήν τη φτωχή σε μεθειονίνη δίαιτα σε έξι υγιείς ανθρώπους επί τρεις εβδομάδες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό τους ήταν παρόμοιες με εκείνες, που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια, κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει κάποια επίπτωση και σε ορισμένους όγκους στον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Λόκασεϊλ επεσήμανε ότι οι κλινικές μελέτες για τη διατροφή συχνά δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότη, γιατί τα αποτελέσματά τους είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν από οικονομικής άποψης.

Τόνισε, δε, ότι είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τον άνθρωπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ