Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, συστήνει τις παρακάτω οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων, οι οποίες ακολουθούν των οδηγιών του αρχικού καθαρισμού και απολύμανσης των σχολικών κτιρίων μετά από πλημμύρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τους γενικούς κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας του σχολείου.
Γενικές οδηγίες για όλα τα σχολεία
- Επιβεβαιώστε, επικοινωνώντας με τις αρμόδιες αρχές ότι το νερό του σχολείου μπορεί να καταναλωθεί για πόση και για άλλες χρήσεις με ασφάλεια.
- Ενημερώστε/ υπενθυμίστε στα παιδιά το σωστό τρόπο υγιεινής των χεριών και τη σπουδαιότητα του.
- Φροντίστε να υπάρχουν σε εμφανή σημεία οδηγίες για την εφαρμογή της σωστής υγιεινής των χεριών.
- Επιτηρείστε την υγιεινή των χεριών στα παιδιά, ιδιαίτερα μετά το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πάντα πριν από τα γεύματα. Παιδιά μικρότερων ηλικιών μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.
- Εάν στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν στάσιμα νερά εμποδίστε την πρόσβαση των παιδιών σε αυτά καθώς και την πιθανή επαφή τους με λάσπες.
- Εάν στην περιοχή υπάρχουν στάσιμα νερά και δεν είναι εφικτός ο αποκλεισμός της πρόσβασης των παιδιών τότε η ενδυμασία και τα παπούτσια των παιδιών να είναι τα ενδεδειγμένα (π.χ. κλειστά αδιάβροχα παπούτσια ή γαλότσες).
- Ζητήστε ιατρική συμβουλή, όπως υπό κανονικές συνθήκες, εάν τα παιδιά δεν είναι καλά και εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος, βήχα, δερματικά εξανθήματα κλπ.
- Σχολικά παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από νερά πλημμύρας εάν δεν είναι εφικτό να απολυμανθούν αποτελεσματικά θα πρέπει να απορριφθούν.
- Αν στην περιοχή υπάρχει όχληση από κουνούπια να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά κατάλληλα για παιδιά. Για τα μικρότερα παιδιά το εντομοαπωθητικό πρέπει να εφαρμόζεται από ενήλικα.
- Η εμπειρία της πρόσφατης κακοκαιρίας και πλημμύρας έχει διαταράξει την κανονική ζωή των παιδιών. Είναι φυσικό κάποια παιδιά να είναι προβληματισμένα και αγχωμένα και για αυτό το λόγο χρειάζεται εγρήγορση για την αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών συμπτωμάτων άγχους.
Οδηγίες για σχολεία που το νερό είναι ακατάλληλο για πόση
- Οι βάνες παροχής νερού σε βρύσες θα πρέπει να είναι κλειστές και να έχουν αδειάσει οι σωληνώσεις από νερό μεταξύ βάνας και βρύσης, πριν το άνοιγμα του σχολείου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εκτεθεί κάποιο παιδί σε μολυσμένο νερό αν ανοίξει τη βρύση.
- Να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ εμφιαλωμένο νερό για πόση, πλύσιμο φρούτων/λαχανικών, για πιθανή παρασκευή φαγητού και πλύσιμο δοντιών.
- Να υπάρχουν στο σχολείο αποθέματα εμφιαλωμένου νερού.
- Για την υγιεινή των χεριών μπορούν να χρησιμοποιούνται αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης.
- Εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα θα πρέπει να πλένονται με σαπούνι και καθαρό νερό (το νερό να έχει κριθεί κατάλληλο για υγιεινή χεριών ή εμφιαλωμένο).
- Το νερό από τις εγκαταστάσεις ύδρευσης μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τη χρήση τουαλέτας (καζανάκι).
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;
Το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Πέμπτη εξετάζει η κυβέρνηση λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία μέχρι την Τετάρτη.
Κατά την διευρυμένη τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και αυτοδιοικητικών, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός εκ μέρους της κυβέρνησης για το κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, δεδομένης και της πρότερης δυσχερούς κατάστασης.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/Περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς.
Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν ευέλικτες αποφάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας. Η τιτάνια προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της περιοχής ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές στα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Μόλις αποφασιστεί ότι οι συνθήκες ευνοούν το πλήρες και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν απρόσκοπτα στις σχολικές αίθουσες.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στη Θεσσαλία και θα παραμείνει εκεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.
Τι προβέλεπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας
Εγκύκλιο για τη διενέργεια έκτακτων υγειονομικών ελέγχων και οδηγίες για την έναρξη λειτουργίας όλων των δομών εκπαίδευσης (σχολεία, βρεφονηπιακοί στοθμοί κ.λπ,) στον δημόσιο και ιδιωικό τομέα, στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ιδιαιτέρως η προσοχή που πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα των χώρων εξωτερικών και εσωτερικών όπως προαύλιοι χώροι, τυχόν παιδικές χαρές-παιχνίδια, αίθουσες διδασκαλίας, αποχωρητήρια, αίθουσες διδασκόντων, γυμναστήρια, κυλικεία, τραπεζαρίες, εστιατόρια, κ.λπ.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί από τις διεθύνσεις των σχολείων στην τήρηση της καθαριότητας όλων των χώρων, τον ανεφοδιασμό των αποχωρητηρίων με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα, την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τον τακτικό και επαρκή αερισμό όλων των χώρων, ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.
Υγειονομικοί έλεγχοι α γίνονται στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα, όπως και στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές), στους αυτόματους πωλητές τροφίμων και ποτών και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων κι εγκυκλίων.
Τέλος, η Περιφέρεια πρέπει να μεριμνά στις περιπτώσεις όπου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, τα σχολεία/εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν κλειστές τις βρύσες και να γίνεται διανομή εμφιαλωμένου νερού για τις ανάγκες των παιδιών/μαθητών.