Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα χωρίς φόβο

Κάθε χρόνο, η πρώτη Τρίτη του Μάϊου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για το άσθμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζει το άσθμα ως μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ εκτιμάται ότι περισσότερα από 339 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άσθμα ενώ το 2016 σημειώθηκαν 417.918 θάνατοι εξαιτίας του.

Παρότι το άσθμα δεν θεραπεύεται, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και των ασθματικών κρίσεων.

Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και πολύ συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικο ζωή, αν και κάτι τέτοιο είναι σχετικά σπάνιο.

Στην Ευρώπη περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες κάτω των 45 ετών εμφανίζουν άσθμα. Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο επιπολασμός της νόσου στην Ελληνική Επικράτεια ανέρχεται στο 8,6%, δηλαδή περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες υποφέρουν από άσθμα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: 

  • Βήχα που επιδεινώνεται τη νύχτα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνο ή πίεση στο στήθος
  • Συριγμό

Ωστόσο δεν έχουν όλα τα άτομα τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια βαρύτητα αυτών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος είναι αφιερωμένη στην «Αποκάλυψη των μύθων γύρω από το Άσθμα» σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το άσθμα. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και κυρίως η ενημέρωση γύρω από το άσθμα και τους μύθους που το αφορούν, εξαιτίας των οποίων τα άτομα που πάσχουν να αντιμετωπίζουν με φόβο και ανησυχία την καθημερινότητά τους.

Μερικοί μύθοι που πρέπει να καταρριφθούν:

  1. Το άσθμα αποτελεί νόσο της παιδικής ηλικίας.
  2. Το άσθμα είναι μεταδοτικό.
  3. Τα άτομα που πάσχουν δεν πρέπει να αθλούνται.
  4. Το άσθμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μόνο με την χορήγηση υψηλής δόσης στεροειδών.

Δείτε το βίντεο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Άσθμα και ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτούς τους μύθους:

https://www.youtube.com/watch?v=DDsvb3oqVCk

 

Είναι τα άτομα με άσθμα πιο επιρρεπή σε σοβαρή  COVID-19;

Σύμφωνα με το CDC (Center for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ τα άτομα που πάσχουν από μέτριο ή σοβαρό άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πιο σοβαρή λοίμωξη εάν προσβληθούν από αυτόν.

Είναι γνωστό, πως η COVID-19 επηρεάζει τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, εάν ένα άτομο έχει άσθμα, το οποίο δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά συμπτώματα σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine παρέχει πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος σοβαρής, θανατηφόρου COVID-19 σε άτομα με άσθμα είναι παρόμοιος με αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο εφόσον το άσθμα ελέγχεται καλά. Έτσι, το μήνυμα προς τα άτομα με άσθμα είναι ότι είναι σημαντικό να διαχειριστείτε το άσθμα σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ