Πολλαπλό Μυέλωμα και Λέμφωμα Hodgkin’s σε Δορυφορικό Συμπόσιο στο 29ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο

Το συμπόσιο οργάνωσε το τμήμα Ογκολογίας της εταιρείας Takeda Hellas και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εξέλιξη του θεραπευτικού αλγόριθμου, στην αντιμετώπιση των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin’s.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια, που αντιπροσωπεύει το 1% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών, προσβάλλοντας κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών. Δυστυχώς η νόσος παραμένει ανίατη, με τις καινούριες θεραπείες, ωστόσο, να αυξάνουν το προσδόκιμο όριο ζωής.

Το λέμφωμα Hodgkin’s είναι, επίσης, μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια. Οι περισσότεροι ασθενείς θα ιαθούν, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για έναν μικρό αριθμό ασθενώνν που θα υποτροπιάσουν. Αυτή η ακάλυπτη ιατρική ανάγκη γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών αυτών είναι νεαρής ηλικίας 20-30 ετών.

Στο δορυφορικό σμπόσιο της Takeda Oncology, βασικές ομιλήτριες ήταν η κα Κατωδρύτου, διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» στη Θεσσαλονίκη, η κα Κοκοβιάδου, αιματολόγος, επιμελήτρια στο Γ.Ν. «Παπαγεωργίου» επίσης στη Θεσσαλονίκη και η κα Αγγελοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια αιματολογίας του ΕΚΠΑ στην Αιματολογική κλινική Γ. Ν. Λαϊκό, στην Αθήνα.

Στην εισήγησή της η κυρία Κατωδρύτου επισήμανε ότι: «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που αφορούν στο ΠΜ, με την είσοδο των νέων παραγόντων, ωστόσο, πρέπει να ενισχύονται με τα δεδομένα πραγματικού κόσμου, που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή κλινική πρακτική. Στο πολλαπλό μυέλωμα, η διάρκεια της θεραπείας έχει άμεση συσχέτιση με την παράταση της ολικής επιβίωσης».

Στη συνέχεια, η κα Κοκοβιάδου τόνισε ότι: «Τα νεότερα φάρμακα βελτιώνουν τον χρόνο επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και πρέπει να δοκιμαστούν σε πρώιμες γραμμές θεραπείας, στο πλαίσιο κλινικών μελετών».

Αναφορικά με το λέμφωμα Hodgkin’s η κα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι: «Στο λέμφωμα Hodgkin’s υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές, που συμβάλλουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στη βελτίωση της φυσικής ιστορίας της νόσου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ