Πώς να αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών

Η κακοσμία των ποδιών οφείλεται στα βακτήρια του δέρματος, τα οποία διασπούν τον ιδρώτα και έτσι ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ συνήθως ξεκινά από τους μύκητες, που αναπτύσσονται στα πόδια.

Τα ιδρωμένα πόδια είναι ένα αρκετά συνηθισμένο και ενοχλητικό πρόβλημα, που απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, καθώς και σε καταστάσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης του ατόμου, όπως όταν νιώθει φόβο ή ενθουσιασμό.

Ιδρωμένα πόδια μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν, εάν το άτομο πάσχει από υπεριδρωσία ή από την ασθένεια των αθλητών, από την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή από το έντονο στρες.

Όπως εξηγεί ο Ε. Α. Αρβανιτάκης, ποδολόγος – ποδίατρος, πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου ποδιάτρων – ποδολόγων: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το τι θεωρείται φυσιολογική εφίδρωση, αλλά, αν παρατηρείτε ότι ενοχλείστε από την εφίδρωση, υπάρχει πιθανότητα η εφίδρωσή σας να είναι περισσότερη απ’ το φυσιολογικό. Παρότι γνωρίζουμε πως ο ιδρώτας προκαλείται ασυνείδητα, από τις αντιδράσεις του νευρικού μας συστήματος, ο ακριβής λόγος της υπερβολικής εφίδρωσης παραμένει άγνωστος.

Τα καλά νέα είναι ότι, εάν υιοθετήσετε σωστές καθημερινές συνήθειες προσωπικής υγιεινής, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μπορεί να γίνει αρκετά απλή, γρήγορη και αποτελεσματική».

Να τι μπορείτε να κάνετε:

  • Αποφύγετε να φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια για συνεχόμενες μέρες. Καλό θα ήταν να τα αφήνετε για 24 ώρες να στεγνώσουν σε φωτεινό σημείο και μετά να τα τοποθετείτε στην παπουτσοθήκη.
  • Καλό θα είναι να προτιμάτε παπούτσια από δέρμα ή καραβόπανο, διότι επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει.
  • Πάντα να φοράτε τα παπούτσια μας με καθαρά πόδια, τα οποία τα έχετε πλύνει με νερό και σαπούνι και έχουν στεγνώσει σχολαστικά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, το οποίο βοηθάει στο να διατηρείται η περιοχή όσο πιο στεγνή γίνεται.
  • Οφείλετε να πετάξετε τα παπούτσια ή τις σαγιονάρες, που έχουν, ήδη, μυρίσει, αλλιώς πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά με σαπούνι και νερό.
  • Πρέπει καθημερινά να αλλάζετε τις κάλτσες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το να αλλάζετε κάλτσες δυο με τρεις φορές μέσα στην ημέρα και να τις αντικαθιστάτε με νέες και καθαρές, μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.
  • Χρησιμοποιήστε αποσμητικά σπρέι υποδημάτων σε καθημερινή βάση, πριν φορέσετε τα παπούτσια σας.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές κάλτσες, που διατηρούν το πόδι στεγνό, ή ακόμη και εμποτισμένες με χημικά, που καταπολεμούν τα βακτήρια, από τα οποία προκαλείται η κακοσμία.

Αν, παρ’ όλα αυτά, η κακοσμία επιμένει, αν τα πόδια είναι κόκκινα και έχετε κνησμό (φαγούρα), αν τα νύχια σας είναι κίτρινα ή μαύρα και έχουν κάποια δυσμορφία ή αρχίζουν να γίνονται γαμψά, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον ειδικό ποδολόγο- ποδίατρο. Αυτός θα σας κατευθύνει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που επιμένει.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ