Πόσο η κακή διατροφή επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Για πρώτη φορά αποδεικνύεται η άμεση σχέση κακής διατροφής και ανδρικής γονιμότητας από την παιδική ηλικία.

Όπως φαίνεται, το fast food καταστρέφει την ικανότητα να γίνει κάποιος πατέρας στο μέλλον, ήδη από τα 18 του χρόνια.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή διατροφή είναι μια σημαντική αιτία.

Ωστόσο τείνουν να επικεντρώνονται σε άνδρες 30, 40 και 50 ετών, που αγωνίζονται να συλλάβουν.

Αντίθετα, η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει για πρώτη φορά ότι η κακή διατροφή, ενώ ο άνδρας μεγαλώνει, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές του να κάνει παιδί, για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η πρωτοποριακή έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι, που προτιμούν τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, όπως και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πίτσες, τσιπς και σνακ, σκοτώνουν τα κύτταρα, που παράγουν σπερματοζωάρια, τα οποία δεν μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν.

Όπως διαπιστώθηκε, μια διατροφή με ψάρια, κοτόπουλο, λαχανικά και φρούτα είναι η καλύτερη για την προστασία αυτών των κυττάρων και για την εξασφάλιση σπέρματος υγιούς επιπέδου.

Η γονιμότητα “κτίζεται” από νωρίς

Ο καθηγητής Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο σε θέματα σπέρματος, δήλωσε: “Αυτό δείχνει ακριβώς την επίδραση της διατροφής στον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν οι όρχεις. Το ανησυχητικό είναι ότι η κακή διατροφή, που κάνει κάποιος όταν είναι μικρός σε ηλικία, επιφέρει αλλαγές, που τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή”.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα περίπου 3.000 ανδρών, μέσης ηλικίας 19 ετών.

Από τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο εντοπίστηκαν τέσσερις τύποι διατροφής: Μια “δυτική” διατροφή, που χαρακτηρίζεται από κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Μια «συνετή» διατροφή, που περιλαμβάνει κυρίως κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά και φρούτα. Μια διατροφή “Smørrebrød με κρύα επεξεργασμένα κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, μαγιονέζα, κρύο ψάρι, καρυκεύματα και γαλακτοκομικά προϊόντα και μια παραδοσιακή χορτοφαγική διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, γάλα σόγιας και αυγά.

Η υγεία των σπερματοζωαρίων, όπως μετρήθηκε με βάση τη συγκέντρωση, τον όγκο και την κινητικότητα, ήταν καλύτερη σε εκείνους που ακολουθούσαν τη συνετή διατροφή και χειρότερη σε εκείνους που προσχώρησαν σε μια δυτική διατροφή.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν επίσης ορμονικές εξετάσεις, που έδειξαν φτωχής ποιότητας σπέρμα στους νέους που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jorge Chavarro είπε ότι υπό αυτή την απειλή, ίσως οι νέοι αρχίσουν να τρώνε πιο υγιεινά. “Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο ευαίσθητοι είναι οι νέοι άνδρες σε πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, επειδή είναι ένας τρόπος μέτρησης της αρρενωπότητάς τους”.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βιέννη.

 

 

 

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ