Στα επίπεδα των 3000 τα κρούσματα και σήμερα

Δυσοίωνη η επιβεβαίωση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων χθες Δευτέρα. Κρίσιμα τα στοιχεία του τριημέρου.

Σε υψηλό ποσοστό διατηρείται η θετικότητα των διενεργούμενων ελέγχων για κορονοϊό, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι σήμερα θα επιβεβαιωθούν κρούσματα πάνω από 2500. Χθες καταγράφηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων Δευτέρας, αν και σε μεγαλύτερο αριθμό τεστ από το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ. Οι υγειονομικές αρχές δεν φοβούνται τον αριθμό, καθώς η πλειονότητα αυτών θα αφορά ελαφρά περιστατικά, όμως αντικειμενικά θα υπάρχει ισχυρή επίπτωση στο σύστημα υγείας.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνει κάποιο κρούσμα είναι στα επίπεδα του 5,5-6%. Με δεδομένο ότι σήμερα και μέχρι το Σάββατο θα έχουμε πλέον των 50.000 ημερήσιων τεστ, η επιβεβαίωση νέων διαγνώσεων κορονοϊού στα 2500-3000 κρούσματα τη μέρα θεωρείται έως και βέβαιη.

Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική να προχωρήσει σε εισηγήσεις για κάποια σημαντικά ανοίγματα.  Με βάση τα στατιστικά από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς επίσης ένα ποσοστό 5-10% θα χρειαστεί διασωλήνωση. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν έχουμε 2000-3000κρούσματα θα χρειαστούν κλίνη σε ΜΕΘ 40-60 άτομα την ημέρα στο πλέον θετικό σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται για μια ακόμη φορά να δηλώνει τη διάθεσή της για άνοιγμα. Μάλιστα -ίσως να είναι και σωστή η διαπίστωση- προσπαθεί να καλύψει τη δική της αδυναμία να διαχειριστεί σωστά την επιδημική κρίση μέσα από επικοινωνιακά κανάλια. Όμως το σίγουρο είναι πως η Επιτροπή Επιδημιολόγων δεν θα ρισκάρει την επιστημονική της αξιοπιστία.

Με 26.000 πλέον επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα δεν είναι λογικό να μιλάμε για κάποιο άνοιγμα που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της κινητικότητας. Εδώ να αναφέρουμε ότι το άνοιγμα των τάξεων του λυκείου δεν θα επιβαρύνει σημαντικά διότι αφορά μια ηλικιακή ομάδα που ήδη κυκλοφορεί. Άρα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια εισήγηση σ’ αυτό το πεδίο. Όμως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο.

Ένα ακόμη δυσοίωνο στοιχείο είναι η σημαντική διασπορά του ιού. Γνωρίζουμε ότι Πανελλαδικά οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 84-85%. Μάλιστα στην Αττική έχουν φτάσει στο 100% και αναμένεται η λειτουργία νέων. Η Αττική δείχνει μια τάση αποκλιμάκωσης και άρα η πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όμως για τις άλλες περιοχές η κατάσταση δείχνει δύσκολη και απρόβλεπτη.

Να αναφέρουμε δε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Κυριακή 28/3 σημειώθηκαν 480 νέες εισαγωγές και μόλις 190 εξιτήρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ