Θα μπορούσε η προγεστερόνη να προστατεύσει τους άνδρες από σοβαρή Covid-19;

  •  Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19 και να χάσουν την ζωή τους.
  • Μια πιλοτική μελέτη μικρής κλίμακας εξέτασε εάν η ενέσιμη προγεστερόνη βελτίωσε την κλινική κατάσταση ανδρών που νοσηλεύτηκαν με μέτρια έως σοβαρή COVID-19.
  • Οι συμμετέχοντες που έλαβαν προγεστερόνη είχαν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα μετά από 7 ημέρες.

Συνολικά, οι άντρες είναι 2,4 φορές πιο πιθανό να χάσουν την ζωή τους από COVID-19 σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτή η ανισότητα μπορεί να προκύπτει από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ψυχοκοινωνικών, συμπεριφορικών και βιολογικών παραγόντων.

Για παράδειγμα, οι άνδρες τείνουν να εμπλέκονται σε συμπεριφορικές συνήθειες υψηλότερου κινδύνου σε μεγαλύτερη συχνότητα από τις γυναίκες, όπως η αυξημένη χρήση καπνού και αλκοόλ. Έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά τήρησης της κοινωνικής απόστασης, πλύσης χεριών και χρήσης μάσκας, ενώ σύμφωνα με έρευνες δεν θα ζητήσουν ιατρική φροντίδα τόσο συχνά όσο οι γυναίκες.

Διαφορές βάσει φύλου στο ανοσοποιητικό

Οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στα γονίδια και στις ορμόνες του φύλου, όπως η προγεστερόνη.

Αρκετοί τύποι ανοσοκυττάρων εκφράζουν υποδοχείς προγεστερόνης, η οποία μπορεί να αναστείλει τη φλεγμονή σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

  • Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια στις γυναίκες και από τους όρχεις στους άνδρες. Ωστόσο, υπάρχει σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με COVID-19 τείνουν να περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη σε σχέση με τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η προγεστερόνη μπορεί να επιβραδύνει την υπερβολική ανοσολογική απόκριση ή την «καταιγίδα κυτοκίνης» που προκαλεί σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, κάτι που μερικές φορές οδηγεί σε θάνατο ορισμένα άτομα με λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο μελέτης, επιστήμονες μόλυναν ποντίκια με τον ιό της γρίπης Α. Όταν έκαναν θεραπεία στα ζώα με προγεστερόνη, σημειώθηκε πιο περιορισμένη φλεγμονή των πνευμόνων και τα ποντίκια αυτά ανέκαμψαν πιο γρήγορα.

Αυτό το εύρημα ώθησε τους ερευνητές να πραγματοποιήσουν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη πιλοτική δοκιμή στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της προγεστερόνης σε άνδρες που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Chest .

Δοκιμάζοντας την προγεστερόνη

Η Δρ. Sara Ghandehari, βοηθός διευθυντή του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai και βασική ερευνήτρια της μελέτης, δηλώνει:

«Ως γιατρός [μονάδα εντατικής θεραπείας], με εντυπωσίασε η διαφορά [φύλου] μεταξύ των ασθενών με COVID-19 που ήταν πολύ άρρωστοι, παρέμειναν στο νοσοκομείο και χρειάζονταν αναπνευστήρες».

Μεταξύ 27 Απριλίου και 5 Αυγούστου 2020, στη μελέτη συμμετείχαν 42 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω που νοσηλεύτηκαν με μέτρια έως σοβαρή COVID-19 με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες – μια πειραματική και μια ομάδα ελέγχου. Έδωσαν στην πειραματική ομάδα ένεση προγεστερόνης κάτω από το δέρμα δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες με τυπική ιατρική περίθαλψη, και έπειτα παρείχαν στην ομάδα ελέγχου ιατρική περίθαλψη ρουτίνας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες καθημερινά για 15 ημέρες ή μέχρι την έξοδο τους. Για όσους έλαβαν εξιτήριο, οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν με τηλεφωνικές κλήσεις ή βίντεο κλήσεις κατά τις ημέρες 7 και 15.

Για τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου που επιδεινώθηκαν ή δεν βελτιώθηκαν μέχρι την 7η ημέρα, με βάση τον σχεδιασμό της μελέτης, οι ερευνητές τους χορήγησαν προγεστερόνη.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Η μελέτη αξιολόγησε την κλινική κατάσταση με βάση μια κλίμακα που κυμαίνεται από 1-7, με υψηλότερη βαθμολογία που δείχνει ένα καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στην ομάδα προγεστερόνης σημείωσαν 1,5 βαθμό καλύτερα από την ομάδα ελέγχου στην κλίμακα κλινικής κατάστασης μετά από 7 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν προγεστερόνη χρειάστηκαν 3 λιγότερες ημέρες συμπληρωματικό οξυγόνο και 2,5 λιγότερες ημέρες νοσηλεία από την ομάδα ελέγχου, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν ήταν στατιστικά σημαντική.

Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα ή αυξημένος κίνδυνος για θρόμβους αίματος που να μπορούν να αποδοθούν στην προγεστερόνη.

Η έλλειψη ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων στη μελέτη μπορεί να περιορίσει την δυνατότητα γενίκευσης της μελέτης σε άλλους πληθυσμούς.

Η Δρ Ghandehari επισημαίνει την ανάγκη για επιπλέον έρευνα: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερους, πιο ετερογενείς πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και σε άλλα κέντρα θεραπείας, για τον καθορισμό του βαθμού κλινικής αποτελεσματικότητας και για την αξιολόγηση τυχόν άλλων πιθανών προβλημάτων ασφάλειας αυτής της θεραπείας”.

 

 

 

 

Πηγή: Medical news today

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ