Πώς ένας άνδρας που βλέπει πορνό μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές στη σύντροφό του;

Συχνά αναφερόμαστε στις επιρροές των ΜΜΕ, της οικογένειας και των φίλων στις διατροφικές διαταραχές, αλλά ελάχιστα έχουμε κάνει για να καθορίσουμε πώς η επιρροή ενός συντρόφου μπορεί να συμβάλει στο να εμφανίσει η γυναίκα του κάποια διατροφική διαταραχή“, δήλωσε η Tracy Tylka, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ohio State.

“Είναι ένα χάσμα στην έρευνα και αν ορισμένες μεταβλητές είναι παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να τους δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή”.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν πώς η συμπεριφορά ενός ερωτικού συντρόφου μπορεί να συνδέεται με την πιθανότητα μιας γυναίκας να βιώνει ακραία ενοχή για το φαγητό, ανησυχία για το λίπος του σώματός της, να σηκώνεται τη νύχτα και να τρώει και άλλα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 409 γυναίκες από τις ΗΠΑ, μέσης ηλικίας 34 ετών, οι οποίες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την πίεση, που θεωρούν ότι ασκούν τα ΜΜΕ, για το σωματικό βάρος των γυναικών.

Επίσης ανέφεραν πόσες ώρες πορνό την εβδομάδα βλέπει ο σύντροφός τους. Από καθόλου μέχρι πάνω από οκτώ ώρες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις και διαπίστωσαν σαφή συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων διαταραχών διατροφής και της πίεσης, που αισθάνονταν κάποιες γυναίκες να είναι λεπτές, με τις πορνογραφικές συνήθειες των ανδρών.

Οι ερευνητές είδαν, επίσης, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων σε γυναίκες, που δήλωσαν ότι αισθάνονται πίεση από τους φίλους ή τους συζύγους τους για να είναι λεπτές. Παράλληλα το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και σε εκείνες που είχαν μακροχρόνια σχέση.

“Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους, που δεν ταιριάζουν με αυτήν την περιγραφή – περίπου το 20% έως 25% των γυναικών – και αυτή η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιρροές σε αυτές τις γυναίκες”, επεσήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια.

“Η σχέση μεταξύ των πορνογραφικών συνηθειών των ανδρών και των διατροφικών διαταραχών των γυναικών θα μπορούσε να ωθήσει τις γυναίκες να πιέζονται, να επιδιώκουν μη ρεαλιστικούς στόχους για το σώμα τους ή να αισθάνονται ότι δεν είναι οι ίδιες όσο πρέπει σεξουαλικές, επειδή οι σύντροφοί τους ξοδεύουν χρόνο βλέποντας πορνό, αντί να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ