Θύελλα αντιδράσεων από τους γιατρούς και τις μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια) έχει προκαλέσει το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2018 που καταλογίστηκε σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Τα ποσά που είναι απαιτητά για το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τις αντίστοιχες υποχρεωτικές επιστροφές προηγουμένων ετών, έρχονται δε, σε μια εποχή που οι πάροχοι πληρώνουν ακόμη δόσεις για clawback που δεν είχαν πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια.
Στην κατεύθυνση αυτή, κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα, προετοιμάζονται για συλλογικές αντιδράσεις σε συντονισμό με τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους,
Η οικονομική πίεση που ασκείται από τις νέες βεβαιώσεις οφειλής του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας τόσο των ιατρείων όσο και των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων, καθώς δηλώνουν αδυναμία καταβολής των ποσών αυτών, κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ επισημαίνουν ότι στο ενδεχόμενο αυτό, αφενός θα “μείνουν στο δρόμο” 15.000 εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου θα μείνει ακάλυπτο από υπηρεσίες υγείας το 95% του πληθυσμού.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) κάνει λόγο για clawback που ξεκινά από 19 και ξεπερνά το 25% ανάλογα με το μέγεθος του διαγνωστικού κέντρου, ενώ καταγγέλλοντας το μέτρο ως ληστρικό επισημαίνει ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές ξεπερνούν συνολικά το 70% του κύκλου εργασιών των κέντρων
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ) οι αυξήσεις είναι δυσθεώρητες.
Στις εργαστηριακές εξετάσεις η αύξηση φτάνει το 324% αφού το clawback το 2017 ήταν 4,46% και τώρα φτάνει το 18,92%, στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας το 141% (στο 25,8% από 10,7%), στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες το 75% (σε 31,4% από 17,9%), ενώ έχει μειωθεί στους υπερήχους κατά 32% (από 43% το 2017 σε 29,2% το 2018).
Τα ποσά αυτά προκύπτουν από ανάλογες μειώσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ του περασμένου έτους, αλλά και σε σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν τα εξής:
- υποκοστολόγηση κατά 43% στην αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων (ΦΕΚ 28 Β 15/01/16), διπλασιάζοντας λογιστικά το υφιστάμενο χρωστούμενο clawback των 407 εκατ. του εργαστηριακού κλάδου που δημιουργήθηκε κατά την τριετία 2013-15,
- προσθήκη 86 εξετάσεων (ΦΕΚ 3458 Β 26/10/16) στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ καθώς και πανάκριβες δοκιμασίες Endopredict (ΦΕΚ4868Β 31/10/18 αξίας 2.200 €) και MammaPrint (ΦΕΚ950Β 20/03/19 αξίας 3.000€).
- τροποποίηση στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ θεσπίζοντας μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές ασθενών «φορτώνοντας» το οικονομικό φορτίο στους απελπισμένους εργαστηριακούς ιατρούς.
- αφαίρεση 6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις βιολογικών υλικών με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού (ΦΕΚ 2276Β 15/06/18) έναντι της αρχικής προϋπολογισμένης δαπάνης (ΦΕΚ26Β 15/01/18).
- Μετά το διπλασιασμό λογιστικά του παλιού χρέους του clawback το 2016, το 2017 ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε πράξη καταλογισμού / συμψηφισμού του διογκωμένου παλιού χρέους και σε κατάσχεση τμήματος της αποζημίωσης της παρεχόμενης εργασίας στον ΕΟΠΥΥ για τα επόμενα 2-5 χρόνια, ανάλογα με τη συσσωρευμένη οφειλή της εκάστοτε μονάδας. Η παραίτηση από κάθε ένδικη διαδικασία αποτέλεσε βασική προϋπόθεση ώστε να μην καταλογισθούν όλα τα ποσά εφάπαξ στον έκπληκτο και εξοργισμένο ιατρό.
- Τέλος έγινε προσθήκη νέων ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα δεν καλύπτονταν από το ΕΟΠΥΥ χωρίς να φέρουν μαζί και τον προϋπολογισμό από το ταμείο.
Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι οι γιατροί είναι ανάστατοι, εξουθενωμένοι οικονομικά και εξοργισμένοι, ενώ καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια οικονομική δολοφονία ενός ολόκληρου κλάδου και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις σε συντονισμό με το ΔΣ του ΠΙΣ και τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους.