Το πρώτο ύφασμα που δροσίζει ή ζεσταίνει, ανάλογα με τον καιρό

Μέχρι τώρα παρεμβάσεις σε υφάσματα έχουν γίνει κυρίως για αθλητές, ώστε να μην ιδρώνουν, όταν τρέχουν στη ζέστη και να παραμένουν ζεστοί, όταν ασκούνται σε πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουχουάνγκ Γουάνγκ, δημιούργησαν το πρώτο ύφασμα, που αυτόματα ρυθμίζει πόση θερμότητα περνά διαμέσου αυτού.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, οπότε το σώμα ιδρώνει, το ύφασμα επιτρέπει στην υπέρυθρη ακτινοβολία (θερμότητα) του σώματος να το διαπερνά και να διαφεύγει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα δροσίζεται. Αντίθετα, όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός, το ύφασμα μειώνει τη θερμότητα, που δραπετεύει στο περιβάλλον, οπότε το σώμα ζεσταίνεται.

Τη βάση του υφάσματος αποτελεί ένα νήμα από δύο διαφορετικά συνθετικά υλικά, από τα οποία το ένα απορροφά το νερό και το άλλο το απωθεί. Το νήμα είναι επικαλυμμένο με νανοσωλήνες άνθρακα, ένα μέταλλο που είναι καλός αγωγός της θερμότητας.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το νέο ύφασμα χρειάζεται περισσότερη δουλειά, προτού αξιοποιηθεί εμπορικά, όμως όλα τα υλικά του είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, ενώ ούτε η παραγωγή του δεν θα αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον ο καθημερινός… πονοκέφαλος του τι θα φορέσουμε, για να είμαστε άνετα, μάλλον θα αποτελεί παρελθόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ