Η Άνοιξη είναι εδώ, ενώ το καλοκαίρι δεν απέχει πολύ και μαζί με αυτές τις ζεστές εποχές του χρόνου, τα κουνούπια έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.
Και μπορεί αρχικά αυτό να φαίνεται φυσιολογικό, όμως η αλλαγή του κλίματος και οι εύκολες πλέον μετακινήσεις, βοηθούν τη μεταφορά των τροπικών ασθενειών μέσω των κουνουπιών.
Τα προβλήματα των προηγουμένων ετών, δεν δείχνουν να έχουν επηρεάσει τις δημόσιες υπηρεσίες, είτε πρόκειται για περιφέρειες, είτε για το υπουργείο Υγείας, αφού συνεχίζεται η αλληλογραφία μεταξύ τους, σε ότι αφορά τις “προνυμφοκτονίες”, δηλαδή τους αεροψεκασμούς σε ποτάμια, λίμνες και λοιπά σημεία που είναι επικίνδυνο να αναπτυχθούν οι διάφορες ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια, όπως ελονοσία, δάγκειος πυρετός, ιός του Δυτικού Νείλου κλπ.
Η καθυστέρηση είναι δραματική, αφού για την αποφυγή των ασθενειών αυτών, ο σωστός χρόνος ψεκασμού κυμαίνεται από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οπότε τα κουνούπια είναι ακόμη σε στάδιο προνύμφης, όμως η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που υποδεικνύει τα σημεία εκδόθηκε στις 29 Μαρτίου και άλλη μία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή σε μια περίοδο που η επώαση έχει γίνει και τα κουνούπια είναι πλέον “ενήλικα” και μπορούν να πετάξουν, άρα και να τσιμπήσουν…
Το νεώτερο έγγραφο του υπουργείου Υγείας απαντά σε αιτήματα των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Αττικής, για τα οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και εγκρίνει τους “αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας για το έτος 2019” στις παρακάτω περιοχές:
Τα υγροτοπικά φυσικά συστήματα στην παραλιακή ζώνη των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα η λίμνη Προκοπίου, το έλος Λαμίας, οι λιμνοθάλασσες Αράξου, Κοτυχίου, Αιτωλικού, Κλείσοβας, Μεσολογγίου, Δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου ποταμού.
Η περιοχή Stella Maria του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.
Και για τις περιοχές αυτές, προβλέπεται η χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων που έχουν κριθεί κατάλληλα για προνυμφοκτονία, καθώς επίσης και περιορισμοί στη χρήση και στα πτητικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στους αεροψεκασμούς.
Η προηγούμενη εγκύκλιος, προέβλεπε αεροψεκασμούς στις παρακάτω περιοχές:
- Σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Στα υγροτοπικά συστήματα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
- Στις περιοχές Βίδι, Αγία Σωτήρα και Λίμνη Ψήφτας του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων της Π.Ε. Πειραιώς & Νήσων και στον Υδροβιότοπο Εθνικού πάρκου Σχινιά του Δήμου Μαραθώνος της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- Στα αγροτικά και υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Πελοπονήσσου
- Σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
- Σε υγροτοπικά φυσικά συστήματα της Π.Ε. Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού και της Παρακάρλιας ζώνης της Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Η εφαρμογή των σκευασμάτων και η διασφάλιση ομοιόμορφης κάλυψης των επιφανειών είναι ευθύνη των αρμόδιων Διευθύνσεων των Περιφερειών. Αναφορικά με τα πτητικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στους αεροψεκασμούς (ελικόπτερα, αεροπλάνα πολύ χαμηλής πτήσης ή άλλου τύπου πτητικά μέσα π.χ. drones), πρέπει να πληρούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που θέτει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Μετά το τέλος των εφαρμογών, οι εποπτεύουσες Υπηρεσίες οφείλουν να υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις στο υπουργείο Υγείας για όλα τα στάδια εφαρμογής της μεθόδου, καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.