Ενήλικες και παιδιά με ημικρανίες μπορεί να έχουν λιγότερο ποιοτικό, REM χρόνο ύπνου από τα άτομα που δεν έχουν ημικρανία. Αυτό προκύπτει από μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος 22 Σεπτεμβρίου 2021 του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Τα παιδιά με ημικρανίες βρέθηκαν επίσης να κοιμούνται λιγότερο από τους υγιείς συνομηλίκους τους, αλλά χρειάστηκε λιγότερο χρόνο για να κοιμηθούν.
Ο ύπνος Rapid Eye Movement (REM) είναι το στάδιο του ύπνου που περιλαμβάνει την περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα και ζωντανά όνειρα. Είναι σημαντικό για τη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης.
“Οι ημικρανίες προκαλούν κακή ποιότητα ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου προκαλεί ημικρανίες;” δήλωσε ο συγγραφέας μετα-ανάλυσης Jan Hoffmann, MD, PhD, του King’s College London στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. “Θέλαμε να αναλύσουμε πρόσφατη έρευνα για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς οι ημικρανίες επηρεάζουν τον ύπνο των ανθρώπων και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα άτομα με ημικρανία και να παρέχουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες ύπνου”.
Για τη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 32 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 10.243 άτομα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για να βαθμολογήσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται για να κοιμηθείς, του συνολικού χρόνου ύπνου και της χρήσης βοηθημάτων/συμπληρωμάτων ύπνου. Οι υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν χειρότερη ποιότητα ύπνου.
Για πολλές από τις μελέτες, οι άνθρωποι έλαβαν μέρος σε ένα εργαστήριο ύπνου που χρησιμοποιήθηκε για τη διάγνωση διαταραχών ύπνου. Αυτή η μελέτη ύπνου καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό και την κίνηση των ματιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με ημικρανίες είχαν συνολικά υψηλότερες μέσες βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο από τα άτομα χωρίς ημικρανία, με μέτρια διαφορά λόγω των ημικρανιών. Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε άτομα με χρόνια ημικρανία.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες ύπνου, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες και τα παιδιά με ημικρανία είχαν λιγότερο χρόνο REM ύπνου, ως ποσοστό του συνολικού χρόνου ύπνου τους από τους υγιείς ομολόγους τους.
Κατά την παρακολούθηση των παιδιών με ημικρανίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν λιγότερο συνολικό χρόνο ύπνου, περισσότερο χρόνο αφύπνισης και μικρότερο χρόνο για την έναρξη του ύπνου από τα παιδιά χωρίς ημικρανία. Ο Χόφμαν είπε ότι είναι πιθανό τα παιδιά με ημικρανίες να κοιμηθούν πιο γρήγορα από τους συνομηλίκους τους επειδή μπορεί να έχουν έλλειψη ύπνου.
“Η ανάλυσή μας παρέχει μια σαφέστερη κατανόηση των ημικρανιών και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τα πρότυπα ύπνου και απεικονίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτά τα πρότυπα στην ικανότητα ενός ατόμου να κοιμάται καλά”, δήλωσε ο Χόφμαν.