Γιατί πολλές γυναίκες μπορεί να μην έχουν οργασμό;

Σύμφωνα με τους Rowland, Cempel και Tempel, όπως αναθεωρήθηκαν στην πρόσφατη μελέτη τους  Women’s Attributions Regarding Why They Have Difficulty Reaching Orgasm», οι αναφορές δυσκολίας ή ανικανότητας στον οργασμό στις γυναίκες κυμαίνονται από 10 έως 40%. 

Πολλοί παράγοντες μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα οργασμού: ηλικία, ορμονική κατάσταση, σεξουαλική εμπειρία, σωματική διέγερση, γενική υγεία, είδος διέγερσης, το είδος της σεξουαλικής δραστηριότητας (π.χ. αυνανισμός ή όχι) και αν η σχέση είναι σύντομη ή μακροπρόθεσμη.

Περαιτέρω μελέτες δείχνουν ότι ενώ η πλειονότητα των γυναικών μπορούν να αυνανιστούν για να αποκτήσουν οργασμό, έως και το 50 τοις εκατό των γυναικών δεν βιώνουν οργασμό κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και με πρόσθετη διέγερση.

Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται στον οργασμό;

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες, που κυμαίνονται από τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, τη δυσκολία σεξουαλικής διέγερσης και ψυχολογικούς παράγοντες και παράγοντες σχέσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και των μετατραυματικών συμπτωμάτων. Η έρευνα για τη σεξουαλικότητα είναι δύσκολη λόγω πολύπλοκων και αλληλένδετων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών προκλήσεων καθώς και του κοινωνικού στιγματισμού και των ταμπού γύρω από τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης του προβλήματος, απαιτείται έρευνα για την καθοδήγηση κλινικών παρεμβάσεων για γυναίκες και ζευγάρια για τα οποία η μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση αποτελεί πηγή ατομικής αγωνίας και προβλημάτων σχέσεων.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα σε τι αποδίδουν οι ίδιες οι γυναίκες δυσκολίες στον οργασμό, η Rowland και οι συνεργάτες της ερεύνησαν 913 γυναίκες άνω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένων 452 γυναικών που ανέφεραν πιο σοβαρά προβλήματα στην επίτευξη οργασμού στον αρχικό έλεγχο.

Για τις γυναίκες με πιο σοβαρή δυσκολία, το 45% ανέφερε προβλήματα με οργασμό κατά τις μισές σεξουαλικές εμπειρίες, το 25% στα τρία τέταρτα των σεξουαλικών εμπειριών και το 30% σχεδόν σε όλες τις σεξουαλικές εμπειρίες.

Οι ερευνητές σχημάτισαν αρχικά πολλές ομάδες εστίασης για να αναπτύξουν ένα σύνολο κοινά αναφερόμενων παραγόντων και στη συνέχεια ανέπτυξαν μια διαδικτυακή έρευνα που μετρούσε δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της σχέσης, πόσο συχνά έκαναν σεξ, ποιότητα σχέσης, χρήση φαρμάκων, σεξουαλικές αντιδράσεις, φυσιολογικούς παράγοντες (π. διέγερση και λίπανση) και οργασμό.

Τέλος, εξέτασαν το επίπεδο αγωνίας από τη δυσκολία στον οργασμό, το οποίο δεν συσχετίζεται απαραίτητα απόλυτα με την πραγματική δυσκολία, καθώς ορισμένες γυναίκες δεν ενοχλούνται από αυτό ή προτιμούν να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα για διάφορους λόγους. Τρεις ομάδες προσδιορίστηκαν για σύγκριση: γυναίκες που είχαν δυσκολία στον οργασμό, αλλά δεν στενοχωρήθηκαν από αυτό, γυναίκες που ήταν ταλαιπωρημένες και γυναίκες που δεν είχαν δυσκολία στον οργασμό.

Όλες ρωτήθηκαν γιατί πίστευαν ότι είχαν δυσκολίες με τον οργασμό, χρησιμοποιώντας 11 κατηγορίες που προσδιορίστηκαν κατά την αρχική ομάδα εστίασης και την ανάπτυξη της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης μιας 12ης κατηγορίας «Άλλο». Αυτές είναι:

  1. Δεν με ενδιαφέρει το σεξ με τον σύντροφό μου.
  2. Ο σύντροφός μου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για σεξ μαζί μου.
  3. Δεν απολαμβάνω το σεξ με τον σύντροφό μου.
  4. Ο σύντροφός μου δεν φαίνεται να απολαμβάνει το σεξ μαζί μου.
  5. Δεν διεγείρομαι/διεγείρομαι αρκετά κατά τη διάρκεια του σεξ.
  6. Δεν λιπαίνω επαρκώς κατά τη διάρκεια του σεξ.
  7.  Αισθάνομαι πόνο και/ή ερεθισμό κατά τη διάρκεια του σεξ.
  8. Δεν έχουμε αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.
  9. Νιώθω άβολα ή συνειδητοποιώ το σώμα/την εμφάνισή μου.
  10. Νιώθω ότι η φαρμακευτική αγωγή ή μια ιατρική πάθηση παρεμποδίζει τον οργασμό.
  11. Νιώθω ότι το άγχος και/ή το άγχος μου δυσκολεύουν τον οργασμό.
  12.  Άλλο

Οι πιο συνηθισμένοι γενικοί λόγοι που δόθηκαν από τις γυναίκες ήταν:

  • Το στρες και το άγχος, που αναφέρθηκαν από το 58%
  • Η έλλειψη επαρκούς διέγερσης ή διέγερσης κατά σχεδόν 48 τοις εκατό και
  • Όχι αρκετός χρόνος κατά 40 τοις εκατό.

Τα σχετικά κοινά ζητήματα ήταν:

  • η αρνητική εικόνα σώματος , που αναφέρθηκε από το 28%
  • πόνος ή ερεθισμός κατά τη διάρκεια του σεξ από 25%
  • ανεπαρκής λίπανση κατά 24% και
  • προβλήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή κατά σχεδόν 17%

Οι άλλοι παράγοντες αναφέρθηκαν λιγότερο συχνά, από λιγότερο από το 10 τοις εκατό των ερωτηθέντων.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες πάνε μαζί. Για παράδειγμα, η έλλειψη διέγερσης συνδέθηκε με στρες και άγχος, έλλειψη χρόνου για σεξ, προβλήματα λίπανσης και πόνο ή ερεθισμό των γεννητικών οργάνων.

Οι γυναίκες με αρνητική εικόνα σώματος έτειναν επίσης να αναφέρουν στρες και άγχος. Η έλλειψη λίπανσης, όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέθηκε με έλλειψη χρόνου και δυσφορία στα γεννητικά όργανα.

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες είναι φαινομενικά εύκολο να αντιμετωπιστούν και πιθανότατα αντανακλούν την ποιότητα της σχέσης και την απροσεξία του συντρόφου, μεταξύ άλλων λόγων.

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να βελτιώσετε τη συχνότητα και την ποιότητα του οργασμού μέσω αλλαγών στην τεχνική και συγκεκριμένων στρατηγικών επικοινωνίας , που βελτιώνουν τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση και τη σχέση.

Ενώ πολλές από αυτές τις προσεγγίσεις για τη βελτίωση της οργασμού και της σεξουαλικής ικανοποίησης μοιάζουν με κοινή λογική, εμπόδια όπως η κακή ποιότητα σχέσης, τα ανεπαρκή ή δυσλειτουργικά στυλ επικοινωνίας, τα αδιευκρίνιστα ατομικά ζητήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το τραύμα και οι σεξουαλικές και ιατρικές διαταραχές, είναι συχνά δύσκολα. να αντιμετωπίσει πραγματικά.

Οργασμόςγυναικείος οργασμός